Kansanedustajien on näytettävä esimerkkiä

Puheenvuoro

Kesäkuun alussa tulin valituksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Tehtävä on äärimmäisen vaativa. Jalanjäljet takana ovat isoja ja polkua pitää jatkaa.

Ryhmä mullistui huhtikuun vaaleissa. Suurin muutos on radikaalisti pienempi koko. Meitä on vain 31 henkilöä, joka on 18 vähemmän kuin viime vaalikaudella.

Iso muutos on sukupolvenvaihdoksen tapahtuminen. Suurten ikäluokkien edustajat poistuivat huhtikuun vaaleissa eduskuntaryhmästä.

Myös parlamentaarisesti tapahtui sukupolvenvaihdos: ryhmässä ei ole enää ketään, joka olisi istunut edustajana 1980-luvulla. Ryhmä nuorentui voimakkaasti. Mukana on 11 edustajaa, jotka ovat syntyneet 1980-luvulla.

Keskustan ryhmä on ilmeisesti keski-iältään toiseksi nuorin. Myös niin sanottu parlamentaarinen ikä laski, sillä läpi tuli kahdeksan ensikertalaista.

Ensimmäiset kokemukset eduskuntaryhmästä ovat erittäin hyviä.

Hallitusneuvotteluissa ryhmän koko oli kuin onni onnettomuudessa. Jokainen kansanedustaja pääsi varsinaiseksi neuvottelijaksi. Jokainen pääsi omin käsin sitoutumaan punamullan ratkaisuihin.

Uusi ryhmä on myös hyvin keskusteleva. Tuoreita ”takarivin taaveja” ei jännitä puhua. Tuoreena ryhmyrinä olen ollut havaitsevinani kokeneiden kansanedustajien puhkeamisen uuteen intoon.

Ryhmässä on kaikenlaista monipuolisuutta: On 30–68-vuotiaita ja eri ammatin edustajia. Naisia soisi olevan enemmän, mutta naissenaattorit ovat sitäkin näkyvämpiä ja vahvempia.

Eduskuntaryhmä ei ole mielipiteiltään ja painotuksiltaan monoliitti. Ollaan enemmän kallellaan vasemmalle tai oikealle, arvokysymyksissä vähän liberaalimpaa ja perinteisempää. Näin pitääkin olla.

Keskustasta tulee vastustajiemme toivoma pienpuolue, jos alamme pitää aatteellisia noitavainoja. Keskusta voi menestyä vain laajana ja moniäänisenä kansanliikkeenä.

Keskustan uuden nousun kärkijoukko on eduskuntaryhmä. Ryhmältä tarvitaan uutta otetta. Eduskunnan keskusteluissa on oltava aktiivisempia. Somettamisesta pitää tehdä ammattimaisempaa.

Toivon, että edustajat kiertäisivät myös muilla alueilla kuin omassa vaalipiirissään. On virkistävää kuulla välillä toisen maakunnan ihmistä kuin samoja naamoja. Erityisesti edustajien on näyttävä ja kierrettävä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Keskustan käsissä on myös parlamentarismin uudistaminen ja puolustaminen. Lähes 40 vuoden tauon jälkeen eduskunnan varsinainen puhemies – Matti Vanhanen – on meiltä.

Eduskunnan arvovalta kansan silmissä on rapautunut. Kokeneella ja arvostetulla Vanhasella on hyvät edellytykset palauttaa luottamus.

Eduskuntatyö vaatii uudistamista muun muassa digitalisaation ja asioiden määrän takia. Viime vaalikauden farssit valiokunnissa eivät saa toistua.

Jokaisen kansanedustajan pitää käyttäytyä niin, että uskottavuus säilyy. Vilppi ja humalaiset toilailut pitää kitkeä.

Toisaalta myös kansanedustajien on uskallettava puolustaa työpaikkaansa. Kansanedustajalle kuuluu asiallinen palkka vaativasta työstä. Tietokoneita pitää uusia ja joskus jopa mennä taksillakin.

Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Antti Kurvinen Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Kauhavalta.