Järki, arki ja keskustelu

Puheenvuoro

Mitä enemmän yhteiskunnallista keskustelua seuraa, sitä vakuuttuneempi itse olen, että keskustaa tarvitaan.

Tämän ajan yksipuolisen ehdottomuuden, toisten sanomisten kyttäämisen, kaikesta loukkaantumisen ja päättömyyksiin menevän kouhkaamisen rinnalla jonkun on tuotava kuuluviin suomalaisten hiljaisen enemmistön – tavallisten, maltillisten ja järkevien ihmisten – ääni.

Se on keskustan tehtävä.

Järkipolitiikalle on huutava tilaus etenkin keskustelussa ilmastonmuutoksen torjumisesta. Kun tärkeintä päästöjen hillitsemiseksi olisi vähentää tuntuvasti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, Suomessa ollaan viemässä maito ja liha ihmisten lautasilta. Voivatko asioiden mittasuhteet olla enää pahemmin pielessä? Mittasuhteiden vääristymisessä on myös päämedialla iso vastuu.

Jonkun on myös pidettävä esillä todellisia yhteiskunnallisia epäkohtia ja oikeita arjen ongelmia – sekä esitettävä niihin ratkaisuja. Se on keskustan tehtävä, vaikka ihmisten asioiden hoitamisella ei välttämättä tässä ja nyt isoja otsikoita saa.

Uskon kuitenkin, että vielä tulee aika, jolloin asia- ja arkipolitiikka, se ”kepulainen perusharmaus”, onkin uusi musta. Asioita nimittäin tässä maassa riittää ratkaistavaksi työttömyydestä, lapsiperheköyhyydestä, nuorten syrjäytymisestä, vanhustenhoidon puutteista ja arjen turvattomuudesta alkaen.

On syytä huomata, että nämäkään epäkohdat ja ongelmat eivät katso ihmisen postinumeroa. Ne ovat todellisuutta niin kaupungeissa, taajamissa kuin maaseudulla. Keskusta voi olla ihmisten arjen parantaja koko Suomessa ja sitä kautta ansaita uudelleen suomalaisten hiljaisen enemmistön luottamuksen.

Keskustan tehtävä on myös palauttaa keskustelu kunniaan Suomessa. Vain keskustelun kautta voidaan saada aikaan yhteisymmärrys ihmisiä jakavista asioista, jotka kuitenkin viime kädessä ovat suomalaisten yhteisiä.

Siksi me keskustan kansanedustajat olemme liikkeellä koko Suomessa 29.11.–2.12. keskustelemassa luonto-, ilmasto- ja ympäristöasioista. Siksi eduskuntaryhmämme myös jätti aloitteen eduskunnan ajankohtaiskeskusteluksi lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta. Ilmastonmuutos ja maamme alhainen syntyvyys ovat kaikkia suomalaisia koskettavia ongelmia, jotka täytyy yhdessä ratkaista.

Keskustelua on osattava käydä myös puolueen sisällä. Hyväksytään erilaiset mielipiteet ilman leimakirveiden heittelyä. Näytetään samalla muulle yhteiskunnalle, mitä aito suvaitsevaisuus tarkoittaa vaihtoehtona tämän ajan valikoivalle suvaitsevaisuudelle. Osoitetaan, että tähän kansanliikkeeseen mahtuvat niin vegaanit, lihansyöjät kuin sekasyöjät.

Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Antti Kurvinen Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Kauhavalta.