Ilmastosyyllistämistä vai tekoja?

Puheenvuoro

Viime viikkojen poliittinen keskustelu on jälleen nostanut esiin yhden olennaisen jakolinjan puolueiden välillä: kaupungistumisen vauhdittajat ja he, jotka ymmärtävät sen, että koko maassa on voitava asua, tehdä työtä ja yrittää. Meillä keskustalaisilla olo jälkimmäisessä joukossa tuntuu usein aika yksinäiseltä.

Viime viikolla Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä vaalipaneelissa puolueiden puheenjohtajilta kysyttiin, kannattavatko he kaupungistumisen ja keskittämisen vauhdittamista ilmastosyistä. Vihreää valoa tälle näytti vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi myös kokoomuksen puheenjohtaja.

Tämän ajattelun taustalla on vankka uskomus siihen, että keskittämällä väestö kaupunkeihin on mahdollista torjua ilmastonmuutosta. Kuitenkaan tutkimus ei tätä ajattelua tue.

Asiaa on tutkittu Suomessakin ja tulokset ovat selkeät: pääkaupunkiseudulla asuvan vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat lähes 30 prosenttia suuremmat kuin maalla asuvan. Ero johtuu suuremmasta kulutuksesta ja asumisen suuremmista energiakustannuksista.

Ilmastonmuutosta ei siis yksin ratkaise se, kuinka lähellä toisiaan ihmiset asuvat. Sen sijaan ratkaiseva merkitys on kokonaispäästöillä ja -kulutuksella.

Monella pitkien etäisyyksien päässä asuvalla syntyy kyllä päästöjä arkielämälle välttämättömästä autoilusta – mutta vastineeksi elämäntapa on usein muuten yksinkertainen ja sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.

Monen mieleen on iskostunut syvään vanha talonpoikainen ajatus siitä, että talo on jätettävä tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kuin itse on sen saanut – ja tuo ajattelu pätee myös suhteessa lähiympäristöön, luontoon ja koko yhteiseen maapalloomme.

Ilmastonmuutos on yksi tulevaisuutemme suurimmista haasteista, mutta on tunnustettava, että ekologisesti voi asua niin maalla kuin kaupungissa. Samoin ympäristöä tuhoavasti voi elää niin tiiviisti kaupungissa asuen kuin siellä, missä etäisyys lähinaapureihin mitataan kilometreissä.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi jokaisen meistä olisi syytä muiden osoittelun sijaan katsoa rehellisesti peiliin ja kysyä, teenkö juuri minä riittävästi. Ovatko kulutusvalintani ympäristön kannalta kestäviä? Millaisia arvoja minä välitän lapsilleni?

Keskusta on valmistellut ja julkaissut varapuhemies Mauri Pekkarisen johdolla aluekehityslinjauksensa.

Mielestämme suomalaiset saavat asua ja tehdä työtä paikasta riippumatta siellä, missä arki tuntuu sujuvalta ja mieli voi hyvin. Osalle tuo hyvinvoinnin lähde on kaupungin vilinässä, osalle seutukaupunkien palveluiden äärellä, osalle maaseudun rauhassa.

Puolueemme haluaa tukea kestävää kaupunkikehitystä, mutta samalla tarvitaan tehokkaita toimia maakuntien ja seutujen elinvoiman lisäämiseksi. Kaupunkien ohella myös kyliä ja maaseutua – sekä näiden ihmisiä – on oikeus ja ilo puolustaa.

Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja

Hannakaisa Heikkinen Kirjoittaja on keskustan kolmannen kauden kansanedustaja Kiuruvedeltä.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen