Hyvää syksyä!

Puheenvuoro

Oletko huomannut, miten aamuisin on jo viileämpää ja kosteampaa?

Miten taivaanrannanmaalari värittää iltaisin taivaan upeilla väreillä ennen kuin aurinko painuu kokonaan mailleen ja pimeys koittaa?

Luonto valmistautuu syksyyn ja puiden lehdet saavat ruskan väriloiston. Alkavan syksyn tuntu, sen tuoksut ja maut muistuttavat siitä, että kesä on väistymässä ja talvi tekee tuloaan.  
 
Takana on eriskummallisin kevät ja kesä ikinä. Perheissä jouduttiin uudenlaisen arjen eteen, kun valtaosa lapsista jäi kotiin etäopetukseen, harrastukset jäivät tauolle eikä ystävien ja sukulaisten tapaaminen enää onnistunutkaan.

Perheiden arki pysähtyi ja tilalle piti keksiä uusia ajanviettotapoja. Yhteisen ajan määrä ja yhteinen tekeminen lisääntyi perheissä.

Ulkoilu ja luontoretkeily kokivat valtavan suosion ja nuotiopaikoilla oli ruuhkaa. Oli aikaa nauttia luonnosta ihan eri tavoin kuin aiemmin. 
 
Rajoitusten purkamisen myötä useimmat harrastukset käynnistyivät uudelleen ja koululaiset palasivat lähiopetukseen, vaikka arki kouluissa onkin muuttunut.

Mikäli joutuisimme vastaavanlaiseen poikkeustilaan kuin viime keväänä, kouluissa ainakin oltaisiin huomattavasti valmiimpia etäopetuksen järjestämiseen.

Kaikenlaiset poikkeusjärjestelyt ja varotoimenpiteet veivät valtavasti aikaa ja energiaa. Kouluissa koko henkilökunta oli täystyöllistettyjä ja ylikuormittuneita.

Viime kevään katkos lähiopetuksessa näkyy erityisesti pienimpien oppilaiden kohdalla niin akateemisissa kuin sosiaalisissa taidoissa. 
 
Meillä Vesaisissa lapsi on tärkein, niin myös työssäni erityisopettajana.

Kaikesta aikuisten stressistä ja murheista huolimatta, meidän tehtävämme on huolehtia, että lapsilla luottavainen ja turvallinen olo. Ei vain koulussa, vaan myös kotona ja harrastuksissa.

Lasten ja nuorten aito kohtaaminen, kuunteleminen ja aidosti läsnä oleminen tuottavat juuri sitä luottamusta ja turvaa, jota he tarvitsevat normaalin kasvun ja kehityksen tueksi.

On välttämätöntä, että lapset saavat kokea olevansa tärkeitä meille aikuisille.

Kasvatuksessa on hyvä pitää mielessä kolme tärkeää koota: Kehu, Kiitä ja Kannusta.  

Henna Pirhonen Kirjoittaja on Vesaisten Keskusliiton hallituksen varajäsen.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen