Etähoiva tulee, oletko valmis?
Hyvinvointialueiden talous sukeltaa ja palveluita karsitaan ainakin siitä, mikä ei ole lakisääteistä toimintaa.
Taloushaasteiden vuoksi säästöjä kohdistetaan nyt ikäihmisten kuntouttavaan päivätoimintaan ja jatkossa aitojen ihmiskontaktien sijaan tarjotaan virtuaalista yhteyttä jopa henkilöille, jotka kenties eivät esimerkiksi heikentyneen muistinsa vuoksi kykene käyttämään digilaitteita.
Keski-Suomen hyvinvointialueella ikääntyneiden etäpäivätoimintaa on kokeiltu jo hetken aikaa. Sitä on tarjottu ikääntyville omaishoitajille sekä kodeissaan asuville ikääntyneille, joilla ei ole vielä tarvetta varsinaiselle kotihoidolle, mutta he kaipaavat sosiaalisia kontakteja ja kotoa lähteminen voi olla vaikeaa.
Myös Kanta-Hämeen hyvinvointialue tarjoaa ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan palvelua etäpalveluna niille vanhuksille, jotka pystyvät käyttämään etätoiminnassa tarvittavia laitteita, mikä tarkoittaa arviolta noin neljää prosenttia kaikista kotihoidon asiakkaista.
Pirkanmaan hyvinvointialue sen sijaan tasapainottaa talouttaan järjestämällä ikääntyneiden päivätoiminnan kokonaan etänä toukokuun lopusta alkaen!
Jatkossa kuntouttavaan päivätoimintaan osallistuvat asiakkaat saavat käyttöönsä tabletin, jollaisia käyttävät kotihoidon etähoivan asiakkaat. Tämä on herättänyt alueella paljon keskustelua, huolta ja vastustusta.
Ikääntyneet arvostavat kuntouttavaa päivätoimintaa, koska siitä on saanut vaihtelua arkeen ja toiminta on lisännyt sekä parantanut sosiaalisia suhteita.
Toiminta voi helpottaa yksinäisyyttä, joka on lisääntynyt esimerkiksi puolison kuoleman vuoksi. Erityisesti ohjattua liikunta arvostetaan, mutta myös vertaistukea, askarteluja ja käsitöitä sekä muistia parantavia, yhdessä tehtäviä hauskoja harjoituksia.
Siirtyminen läsnäpalvelusta etätoimintaan voi joidenkin ikääntyneiden kohdalla vähentää jo entuudestaan vähäisiä, reaalimaailmassa tapahtuvia ihmiskontakteja, millä tiedetään olevan negatiivista vaikutusta myös fyysiselle terveydelle.
Esimerkiksi näkökyvyn ja hienomotoriikan heikentyminen vaikeuttaa digilaitteiden käyttöä. Monilla ikäihmisillä digitaalisten palveluiden käyttöä hankaloittaa digiosaamisen puute ja kaikilla ei ole myöskään sellaisia perheenjäseniä tai tuttavia, jotka voisivat auttaa digipalvelujen käytössä.
Minä en ole vielä valmis siihen, että digitaalinen asiointi korvaisi hyvinvointipalveluissa täysin ihmiskontaktit. Enkä ole vielä valmis etähoivaankaan.
Oletko sinä?