Aika mennä elokuviin

Puheenvuoro

Tällä viikolla monissa kouluissa vietetään elokuvakasvatuksen teemaviikkoa. Elokuva voi olla mainio väline asioiden käsittelemiseen. Isojakin asioita voi lapsen kanssa käsitellä elokuvan kautta.

Omien lasteni ansiosta olen palannut joidenkin oman lapsuuteni klassikkoelokuvien pariin. Vaikka lapsena Pekka Töpöhäntä käsitteli vain kissoja, voi siinä aikuisena nähdä hyvinkin vahvan rasisminvastaisen sanoman. Monni pitää palopuheita siitä, kuinka maalaiskissat on ajettava takaisin sinne, mistä he tulivatkin.

Oma Disney-suosikkini Mulan kertoo siitä, kuinka ihminen voi löytää oman polkunsa täysin muualta kuin mitä vanhempien odotukset ovat.

Kesällä Disney+ palveluun lisätty lastenelokuva Luca kertoo mainiosti erilaisuuden hyväksymisestä ja antaa vanhemmille välineitä käsitellä lasta omana itsenään ollen samalla viihdyttävä hyvän mielen elokuva, joka kuljettaa ikuiseen lapsuuden kesään Italian rannikolle.

Media-avain on erittäin hyvä sivusto lapsen kanssa katsottaviin elokuviin. Sivustolta löytyy monista lastenelokuvista arvio ja keskusteluaiheita, joita voi pohtia lapsen kanssa elokuvan jälkeen. Elokuvia voi hakea sopivalla ikärajalla tai hakea esimerkiksi elokuvia, joissa on onnistumisen kokemuksia.

Ei ole ihan sama, mitä lapsi katsoo, vaan vanhemmilla on aina vastuu. Suomessa ikärajaluokittelu tehdään huolella ja sitä tulisi noudattaa. 7-vuotiaille tarkoitettua elokuvaa 4-vuotias voi katsoa aikuisen seurassa.

Tämä seura on erittäin tärkeää, jotta pelottavammat teemat käsitellään yhdessä, eivätkä ne jää kaivelemaan lapsen mieleen. Teinin kanssa hyvin valittu elokuva voi avata keskusteluyhteyden asiaan, joka muuten olisi hankala ottaa puheeksi. 

Elokuvateatterit ovat viimeinkin avautuneet ja suosittelenkin menemään katsomaan elokuvia isolta kankaalta. Elokuvateatterikäynti on myös lapselle ja nuorelle kokemus ja erinomaista yhteistä aikaa.

Elokuva on upea taiteenlaji ja kätevä työkalu kasvatuksen tueksi, se vaatii vain hieman perehtymistä.

Sanna Panula Kirjoittaja on Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen Lapualta.