Yrittäjät eivät usko evoluutioon
Suomen Yrittäjät on lähettänyt monien muiden etutahojen tavoin toivomuslistansa budjettiriiheen valmistautuvalle hallitukselle.
Yrittäjien vaatimukset on tiivistetty seitsemään ehdotukseen, joista monet ovat jo vähintään valmistelussa Juha Sipilän hallituksessa.
Esimerkiksi verotuksessa hallitus on toteuttamassa ainakin yrittäjävähennyksen ja arvonlisäveron muuttamisen maksuperusteiseksi.
Yrittäjät esittävät myös investointivarauksen käyttöönottoa. Sekin on hallituksen selvityslistalla.
Yrittäjien toivelistalla on myös työ- ja vuosilomalain sekä työsopimuslain uudistukset joustojen lisäämiseksi ja työllistämisen helpottamiseksi, irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä, koulutussopimuksen luominen erityisesti nuorten ja maahanmuuttajien työllistämisen helpottamiseksi sekä yrittäjien aikuiskoulutustuen säilyttäminen.
Näistäkin asioista monet ovat menossa eteenpäin jossain muodossa.
Yrittäjien toivelistan poliittisesti vaikein vaatimus on paikallisen sopimisen edistäminen lainsäädännöllä.
Paikallisesta sopimisesta hierottiin yhteiskuntasopimusta koskevien neuvottelujen loppusuoralla kompromissi, joka olisi mahdollistanut työehtosopimuksiin sisältyvien joustojen soveltamisen myös järjestäytymättömissä yrityksissä.
Yrittäjäjärjestö kuitenkin hylkäsi ratkaisun perustein, jotka eivät ole vieläkään oikein avautuneet ulkopuolisille.
Ovathan yrittäjät vaatineet jo vuosikymmeniä juuri sitä, mistä kevään kompromississa sovittiin.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen puolusti järjestönsä vaatimuksia maanantaina Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.
Haastattelu paljastaa, mistä yrittäjien kenkä puristaa paikallisessa sopimisessa.
Pentikäinen pitää nykyistä järjestelmää etujärjestöjen kartellina, jossa työnantajat ja -tekijät rajoittavat kilpailua työttömien ja pienyrittäjien kustannuksella.
Sen sijaan SY haluaa revoluutiota, vallankumousta.
Haastattelusta voi tehdä sen johtopäätöksen, että yrittäjät eivät usko paikallisen sopimisen edistämiseen vähittäisen kehityksen eli evoluution kautta.
Sen sijaan SY haluaa revoluutiota, vallankumousta. Hallituksen ja eduskunnan pitäisi heidän mielestään räjäyttää nykyinen sopimusjärjestelmä lainsäädännön kautta.
Yrittäjien vaatimuksen toteuttaminen johtaisi todennäköisesti laajoihin levottomuuksiin työmarkkinoilla, jopa yleislakkoon.
Ainakaan Sipilän hallitus ei lähde vallankumousta toteuttamaan. Se on sitoutunut yhteiskuntasopimukseen, johon yrittäjien toivoma lainsäädäntö ei sisälly.
Yrittäjien räväkkä esiintyminen kuitenkin varmistaa, että paikallisen sopimisen edistäminen pysyy hallituksen ja ja etujärjestöjen työlistalla.
Todistustaakka on siirtynyt tavallaan nykyjärjestelmän puolustajille. Heidän on kyettävä osoittamaan, että evoluutio tuo jatkossakin parempia tuloksia kuin revoluutio.