Yleisradio on kruununjalokivi, jota kannattaa puolustaa

Pääkirjoitus

Valtion omistamien yritysten toimintaa moititaan usein byrokraattiseksi ja tehottomaksi. Yleisradion osalta tämä väite ei pidä paikkaansa. Veronmaksajien rahoittama yhtiö on luonut Yle Areenasta poikkeuksellisen kattavan ja suositun palvelun.

Yle-vero kurittaa kukkaroa suunnilleen saman verran kuin amerikkalainen suoratoistopalvelu Netflix. Yle tarjonta on kuitenkin kaikilla mittareilla kansainvälistä kilpailijaansa selvästi laajempi.

Elokuvien ja TV-sarjojen lisäksi Ylen valikoimaan kuuluu ajankohtaisohjelmia, uutisia ja urheilua molemmilla kotimaisilla kielillä. Tämän päälle tulevat vielä radiokanavat, verkkosivut ja muut Ylen valtakunnalliset ja alueelliset sisällöt.

YLE Areenan suosio hermostuttaa kaupallisia mediayhtiöitä. Mediakonserni Sanoma on tehnyt EU:n kilpailuviranomaiselle kantelun, jossa se vaatii selvitettäväksi, noudattaako Yle toiminnassaan EU:n valtiontukisääntelyä.

Kaupallisen median edunvalvoja Medialiitto on kannellut Ylen toiminnasta jo aikaisemmin. Kantelu on johtamassa Yle-lain muutokseen.

Kaupallisen median yritykset kaivaa maata Ylen jalkojen alta ovat vastuuttomia.

KAUPALLISEN median yritykset kaivaa maata Ylen jalkojen alta ovat vastuuttomia.

Suomen media kuuluu jo nyt kansainvälisen Media Pluralism Monitor -tutkimuksen mukaan korkeimpaan riskiluokkaan mediaomistuksen keskittymisen takia. Median liiallinen yksipuolistuminen on demokratialle vaarallista.

Kaupallisen median vastapainoksi tarvitaan toimintakykyinen Yle. Kansallinen yleisradioyhtiö tarjoaa koko kansalle yhteiskunnallisesti tärkeää mutta kaupallisesti kannattamatonta sisältöä, kuten laadukkaita asiaohjelmia ja tutkivaa journalismia.

Tämän lisäksi Yle tarjoaa myös vähävaraisille mahdollisuuden katsoa laadukkaita tv-sarjoja ja elokuvia ilman kalliita kuukausiveloituksia.

TUOREEN kyselyn mukaan jopa 15 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoo väittämään, jonka mukaan hallitusta, mediaa ja rahoitusalaa kontrolloi Yhdysvalloissa ryhmä saatanaa palvovia pedofiilejä, jotka pyörittävät samalla globaalia lapsikaupparinkiä.

Tätä väitettä levittävät Qanon-salaliittoteorian kannattajat, joista moni osallistui presidentinvaalien jälkeiseen kongressirakennuksen valtaukseen. Yhdysvaltojen tilanne onkin surullinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos luotettava media korvautuu valeuutisia levittävillä tietolähteillä.

Suomessa ei kannata toistaa samoja virheitä. Paras tapa ehkäistä salaliittoteorioita ja muuta huuhaata on monipuolinen ja korkeatasoisen journalismin nimiin vannova mediakenttä.

Suomessa riittää tilaa yhtä sekä kaupallisille mediataloille että Yleisradiolle. Molemmille jää tarpeeksi työnsarkaa niin kansalaisten sivistystason ylläpitämisessä kuin uutisten välittämisessä.

Ylen kuihtuminen olisi Pyrrhoksen voitto mediataloille. Tämä olisi hyvä tiedostaa myös mediatalojen johtopaikoilla.