Vihdoinkin pientä gallup-valoa keskustalle

Pääkirjoitus

Keskustan kannatus nousi lokakuussa 12,4 prosenttiin Ylen maanantaina julkaisemassa gallupissa. Tulos herättää toivoa keskustassa, vaikka nousu mahtuukin tutkimuksen virhemarginaaliin.

Kuukauden takaiseen mittaukseen verrattuna keskustan suosio kasvoi 0,9 prosenttiyksikköä. Sillä ei vielä kesää tehdä, mutta suunta on oikea.

Jos kannatuksen kasvu jatkuisi samaa tahtia, puolue voisi yltää huhtikuun kuntavaaleissa edellisten vaalien 17,5 prosentin kuntavaalien kannatukseen.

Tällainen laskelma on tietysti kovin optimistinen. Toiveikkuutta lisää kuitenkin gallupintekijöiden taustatieto, että keskusta on saanut lisää kannatusta ”katsomosta” eli niiltä puolueen aiemmilta äänestäjiltä, jotka ovat aiemmissa mittauksissa jättäneet puoluekantansa kertomatta.

Katsomossa on varmasti edelleen ainakin muutaman prosenttiyksikön verran keskustan vanhoja kannattajia. Puolue voi houkutella heitä takaisin kentälle kirkastamalla profiiliaan keskustan perinteisissä leipälajeissa kuten aluepolitiikassa, perhepolitiikassa, uusiutuvan energian edistämisessä, yrittäjyyden edistämisessä ja vastuullisessa taloudenhoidossa.

Lokakuun gallup antaa pohtimisen aihetta erityisesti kokoomukselle, jonka kannatus on pudonnut parissa kuukaudessa 16,6 prosenttiin.

Hallituksen koronatoimien ja talouspolitiikan arvostelu ei ole vahvistanut luottamusta kokoomukseen, päinvastoin. Puolue joutuukin pohtimaan rooliaan oppositiossa.

Varsinkin pääministerin kasvot tahtovat kulua. Keskustalla on tästä tuoretta kokemusta.

Hiukan huolta gallup herättää myös SDP:ssä, jonka kannatus putosi lokakuussa 21,2 prosenttiin.

SDP:n kannatus ampaisi viime keväänä rajuun nousuun lähinnä pääministeri Sanna Marinin ansiosta. Hän onnistui herättämään kansalaisten luottamusta koronakriisin hoidossa.

Puolueen muut poliitikot ovat jääneet Marinin varjoon. Ripustautuminen yhden henkilön varaan voi nousta ajan myötä ongelmaksi.

Varsinkin pääministerin kasvot tahtovat kulua. Keskustalla on tästä tuoretta kokemusta.

Myös vihreillä on pohtimista, sillä puolueen kannatus on jumittunut alle 11 prosentin tasolle. Vasemmistoliitolla on sama tilanne, suosio pyörii alle kahdeksan prosentin lukemissa.

Hallituspuolueista vain keskusta paransi kannatustaan.

Opposition ykköspuolueeksi nousi entistä selvemmin perussuomalaiset. Puolueen kannatus nousi nyt 19,5 prosenttiin. SDP alkaa olla jo iskuetäisyydellä.

Muut puolueet joutuvat miettimään tosissaan suhdetta perussuomalaisiin.

Esimerkiksi kokoomus on syksyn mittaan viestittänyt haluaan samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon kanssa. Se ei ole kokoomuksen suosiota kasvattanut, päinvastoin.

Keskustan tilanne on siinä mielessä helpompi, että perussuomalaiset ovat ottaneet keskustan päämaalikseen kuntavaaleissa. Tämän haasteen luulisi olevan omiaan herättämään keskustan väkeä vaalityöhön.