Vielä kaksi viikkoa aikaa etsiä ehdokkaita

Pääkirjoitus

Kuntavaalien ”esikisat” eli ehdokashankinta on kääntymässä loppusuoralle jännittävässä tilanteessa. Kisan kärkeen on viime viikkojen aikana kirinyt keskusta, jolla on puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen maanantaisen ilmoituksen mukaan koossa yli 5000 ehdokasta.

Keskustaan tavoitteena on saada vähintään saman verran ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten, jolloin puolueella oli noin 7500 ehdokasta. Siitä ollaan vielä kaukana.

Aikaa 2500 ehdokkaan etsintään on kuitenkin vielä kaksi viikkoa aikaa. Ehdokaslistat on jätettävä kuntien vaalilautakunnille 9. maaliskuuta.

Keskustan urakka voi ulkopuolisen silmin näyttää vaikealta, jopa mahdottomalta, mutta sitä se ei ole. Keskustan järjestöväellä on aiemminkin ollut tapana lähteä liikkeelle vasta viime tingassa. Esimerkiksi vuoden 2012 kuntavaaleissa keskustan ehdokaslistat täyttyivät vasta viimeisten viikkojen aikana.

Keskustan tilannetta kannattaa verrata muihin puolueisiin. Uuden Suomen selvityksen mukaan keskusta kiri ehdokaskisan johtoon viime viikon puolivälissä, jolloin sillä oli 4500 ehdokasta. SDP, perussuomalaiset ja kokoomus olivat saaneet 17. helmikuuta mennessä joitakin satoja ehdokkaita vähemmän.

Uuden Suomen juttu vahvistaa maakunnista tulleita viestejä, joiden mukaan keskustan vaalikone on lähtenyt vihdoin käyntiin. Samaan aikaan perussuomalaisten vauhti näyttää hiipuvan, vaikka puolue saaneekin selvästi enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten.

Keskustan kunnallisjärjestöillä on nyt kaksi viikkoa aikaa hakea ehdokkaita. Urakka on kova, mutta ajanpuutteeseen se ei kaadu.

Kaikkien puolueiden erityisenä haasteena on nyt koronavirus. Se on estänyt vaalitelttojen pystyttämisen ja muut kansalaistapaamiset, joissa ehdokkaita on haarukoitu.

Koronan vuoksi tilanne on haastava varsinkin keskustalle, jonka toiminnan ytimessä on kautta vuosikymmenten ollut ihmisten kohtaaminen kasvokkain. Nyt ehdokkaita pitää hakea sähköisten välineiden avulla, joista puhelin on tärkein.

Jos ja kun korona estää julkiset yleisötilaisuudet aina huhtikuun vaaleihin asti ainakin suurimmassa osassa maata, ehdokashankinnan merkitys kohoaa arvoon arvaamattomaan. Entuudestaan tutut nimet ovat etulyöntiasemassa, jos äänestäjät eivät pääse kohtaamaan ehdokkaita luonnossa.

Keskustalla näitä entuudestaan tuttuja, näkyviä nimiä on tarjolla useimmissa kunnissa enemmän kuin muilla puolueilla, saihan keskusta viime kuntavaaleissakin eniten valtuutettuja.

Keskustan kunnallisjärjestöillä on nyt kaksi viikkoa aikaa hakea ehdokkaita. Urakka on kova, mutta ajanpuutteeseen se ei kaadu.

Media seuraa näissä vaaleissa hyvin tarkasti puolueiden ehdokasasettelun onnistumista. Onhan tiedossa, että erityisesti keskustan menestys riippuu siitä.

Kunnallisjärjestöjen vaalivastaavia voi kannustaa mukailemalla Mark Twainin tunnettua sutkausta. Jos ehdokashankinnan loppukiri onnistuu, kahden viikon päästä voidaan todeta, että huhut keskustan kuolemasta ovat jälleen kerran suuresti liioiteltuja.