Verkkoyhtiöiden rahastus sähkön siirtohinnoilla on saatava kuriin

Pääkirjoitus

Sähkön korkeat siirtohinnat ovat kuohuttaneet suomalaisia vajaan vuosikymmenen ajan.

Sähköyhtiöt ovat perustelleet suuria hinnankorotuksia valtavilla investointipaineilla. Ne syntyivät, kun Kataisen hallitus velvoitti vuonna 2013 yhtiöt parantamaan myrskyvarmuutta eli käytännössä siirtämään sähkökaapelit ilmasta maan sisään.

Ylen selvityksen mukaan verkkoyhtiöiden liikevaihto kasvoi yli 40 prosenttia vuosien 2015-2018 välillä. Verkkoyhtiöt ovat perustelleet ennätyssuuria hinnankorotuksia sähkömarkkinalain vaatimilla investoinneilla.

Ylen selvitystyön perusteella väite on vähintäänkin harhaanjohtava. Hinnankorotuksista on mennyt vain osa väitettyihin investointeihin.

Luonnollisina monopoleina sähköverkkoyhtiöt ovat voineet vapaasti takoja suuria voittoja. Energiaviraston laskelmien pohjalta yrityksille on taattu 7,4 prosentin tuottoprosentti.

Korkealla tuottotasolla haluttiin tukea heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevia maaseutuyhtiöitä, jotta niiden rahkeet riittäisivät myös vaadittujen investointien toteuttamiseen. Tästä edusta ovat hyötyneet kaikki yhtiöt.

Sallitun tuottoprosentin varjolla verkkoyhtiöt ovat voineet laskuttaa kuluttajia niin härskisti kuin ovat kehdanneet – ja niin osa on tehnytkin. Ja mikä on ollut hintoja nostaessa, kun maksaja on ollut tiedossa. Yhtiön asiakkaalla ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin maksaa lasku.

Ei voi olla niin, että investointien kustannustehokkuutta ei valvota millään tavalla, kun kulut voi laittaa lyhentämättömänä sähkölaskun maksajan piikkiin.

Poliitikot laidasta laitaan pitävät nyt sähköverkkoyhtiöille myönnettyjä tuotto-oikeuksia kohtuuttoman korkeina. Merkille pantavaa on, että kokoomus, jonka ministereiden johdolla päätös aikanaan toteutettiin, esiintyy nyt yhtenä sähkönsiirtohinnoittelun suurimpana kriitikkona.

Energiavirastolla on sähkön siirtohinnoittelun valvomisessa suuri rooli. Selvitysten perusteella Energiavirasto on onnistunut toimissaan erinomaisesti, jos tilannetta tarkastellaan sähköverkkoyhtiöiden näkövinkkelistä. Yhtiöt ovat saaneet satumaisen hyvät voitot riskittä.

Kuluttajien suhteen tilanne on täysin toinen. Sen etuja ei ole valvonut kukaan. Tähän eivät ole pystyneet edes poliitikot, jotka ovat olleet aidosti käämeissään sähköyhtiöiden toiminnasta.

Jotta vuosia jatkuneessa saagassa päästäisiin eteenpäin, tehdyt virheet on saatava korjattua. Sähköverkkoyhtiöiden tuottoprosenttia on saatava hilattua selvästi alemmaksi kuten Ruotsissa on tehty.

Lisäksi sähköverkkoyhtiöiden investointien kustannustehokkuutta on pystyttävä mittaamaan jollakin järkevällä tavalla. Ei voi olla niin, että investointien kustannustehokkuutta ei valvota millään tavalla, kun kulut voi laittaa lyhentämättömänä sähkölaskun maksajan piikkiin.

Hallitus antaa lähiaikoina oman esityksensä sähkömarkkinalain muuttamiseksi. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan lakimuutoksella pyritään hillitsemään hintojen nousua ja lisätä ennustettavuutta.

Toivoa sopii, että hallituksen esitys on sellainen, että se antaa Energiavirastolle riittävät välineet siirtohintojen valvomiseen ja kohtuullistamiseen. Tehtävä ei ole helppo, sen viime vuodet ovat osoittaneet.

Periksikään hallitus ei voi antaa. Siitä huolen pitävät kansalaiset, jotka ovat täysin tympääntyneitä verkkoyhtiöiden ahneuteen.