Vastaamon tietovuoto paljasti niin pahaa kuin hyvääkin

Pääkirjoitus

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on kuohuttanut suomalaisia viime päivinä. Rikollinen tai rikolliset ovat murtautuneet yrityksen tiedostoihin ja saaneet haltuunsa mahdollisesti kymmenien tuhansien ihmisten arkaluontoisia tietoja.

Yritykseltä yritettiin kiristää rahaa uhkauksella, että tietoja vuodetaan verkkoon. Kun yritys ei kiristykseen suostunut, uhkaus toteutettiin käytännössä.

Rikollinen  tai rikolliset eivät tyytyneet tähän vaan lähettivät viime lauantaina useille Vastaamon palveluja käyttäneille ihmisille viestin, joissa vaadittiin parin sadan euron arvoisia lunnaita, joita vastaan henkilön tiedot luvattiin tuhota.

Suomen kielen sanat eivät tahdo riittää kuvaamaan tekojen alhaisuutta.

Erityisesti yksittäisten terapia-asiakkaiden kiristäminen ylittää kaikki inhimillisyyden rajat. Ovathan kyseessä ihmiset, jotka ovat saattaneet kertoa terapeutille hyvinkin arkoja asioita saadakseen apua henkisiin ongelmiinsa.

Tapaus on nostanut esille myös paljon hyvää. Hyvin monet tahot riensivät tarjoamaan apua kiristysyrityksen uhreiksi joutuneille ihmisille.

Muun muassa mielenterveysjärjestöt, SPR ja kirkko ovat tarjonneet keskusteluapua. Viranomaiset ja yritykset ovat julkaisseet neuvoja, miten ihmiset voivat estää henkilötietojensa väärinkäytön.

Kohun silmään joutunut Vastaamo on kantanut vastuuta tarjoamalla asiakkailleen ilmaista kriisiapua. Yritys irtisanoi maanantaina toimitusjohtajansa, joka tiesi ilmeisesti ainakin yhdestä tietovuodosta kauan ennen kuin asiasta ilmoitettiin poliisille.

Erityinen tunnustus on annettava omalla nimellään julkisuuteen tulleille Vastaamon asiakkaille, jotka ovat kertoneet tietovuodon aiheuttamista tunnoista. Monet ovat kertoneet itse kyllä pärjäävänsä mutta kantaneet huolta heikommassa asemassa olevista kohtalotovereista.

Parhaassa tapauksessa tietovuoto auttaa pyyhkimään häpeää, jota ihmiset saattavat vieläkin kantaa terapiaan turvautumisesta.

Koko yhteiskunta on herännyt tukemaan viranomaisten ohjetta, että kiristäjien vaatimuksiin ei pidä alistua.

Parhaassa tapauksessa tietovuoto auttaa pyyhkimään häpeää, jota ihmiset saattavat vieläkin kantaa terapiaan turvautumisesta. Merkkejä asennemuutoksesta onkin nähtävissä.

Jos ihminen kaatuu polkupyörällä ja murtaa jalkansa, on itsestään selvää, että hän menee sairaalan ensiapuun ja saa lastan jalkaansa. Yhtä lailla itsestään selvää pitäisi olla, että henkisten tukipilarien murtumiseen saa hakea asiantuntijan apua.

Yksi hyvä seuraus tapauksesta voi olla sekin, että kaikki yritykset ja viranomaiset heräävät laittamaan tietoturvansa ajan tasalle. Niin sanottu digiloikka voi johtaa katastrofiin, jos tietoturvasta ei huolehdita.

Vaihtoehtona on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin tiedot niin potilaista kuin yritysten ja viranomaisten asiakkaistakin kirjoitettiin kortille käsin tai mekaanisella kirjoituskoneella. Tietoturva oli taattu, ellei joku sitten murtautunut arkistokaappiin, jossa kortit olivat.

Vastuu lankeaa myös kaikille netin käyttäjille. Jos silmiin osuu arkaluontoisia tietoja, niitä ei pidä avata saati levittää. Vanhempien kannattaisi käydä jälleen kerran netin käytön pelisäännöt läpi lastensa kanssa.

Poliisi on käynnistänyt ison operaation rikollisen tai rikollisten kiinnisaamiseksi. Heidän saamisensa oikeuden eteen on elintärkeää, on kyse sitten järjestäytyneestä rikollisryhmästä tai yksittäisestä teini-ikäisestä hakkerista.

Myös hallituksen ja eduskunnan on tehtävä oma osansa ja katsottava, onko tietoturvaa koskevassa lainsäädännössä kiristämisen tarvetta.