Vapaa journalismi on yhä enemmän autoritaristen johtajien hampaissa, ja Venäjä on kuin Orwellin ennustus

Pääkirjoitus

Maailman lehdistönvapauden tila on mennyt jälleen huonompaan suuntaan, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuoreessa raportissaan. Sen yhteydessä julkaistaan myös vuosittainen lehdistönvapausindeksi.

Syynä huonoon kehitykseen ovat hallitusten yhä autoritaarisemmat taipumukset, tietenkin. Siten lehdistönvapaus on myös oiva kansanvallan mittari.

Lehdistön tilanne on pahentunut esimerkiksi Turkissa, Egyptissä ja Puolassa. Suomessakin tiedetään myös Unkarin median vaikeudet, monista Afrikan ja Aasian maista puhumattakaan.

Kuin todisteeksi muutama päivä indeksin julkistamisen jälkeen Filippiinien hallitus ilmoitti, että se sulkee uutispalvelun, joka uutisoi kriittisesti maan valtaapitävistä.

OMA lukunsa on Venäjä. Sen autoritaarinen hallinto on kiristänyt otettaan vuosi vuodelta. Hyökkäys Ukrainaan teki sitten lopun riippumattomista medioista. Ne ovat joko joutuneet lakkauttamaan toimintansa kokonaan tai siirtymään ulkomaille.

Venäjän valtaapitävien mediapolitiikka tuokin mieleen englantilaisen kirjailijan ja lehtimiehen George Orwellin synkän tulevaisuudenkuvan, teoksen Vuonna 1984.

Se ilmestyi ensi kerran 1949, Stalinin hirmuvallan loppuvuosina ja kylmän sodan aattona. Silti se on edelleen hyvin ajankohtainen. Sen monet uhkakuvat toteutuvat diktatuureissa, mutta myös länsimaisissa demokratioissa saadaan olla varuillaan.

Tuntuu, että Putin ja muut Venäjän valtaapitävät ovat lukeneet Orwellia kuin oppikirjaa. ”Sota on rauhaa”, ”Tietämättömyys on voimaa” ja ”Vapaus on orjuutta” olivat Orwellin valtakunnan kolme iskulausetta.

Muistamme, minkälaisin tavoittein Venäjä Ukrainaan hyökkäsi. Se puhui ”rauhanturvaoperaatiosta”.

Ykkösenä on seitsemättä kertaa peräkkäin Suomi.

ORWELLIN päähenkilö Winston Smith väärentää työkseen historiaa. Tämä on diktatuurien yleinen synti.

Ukrainan sotakin on myös historiantulkinnan tulosta. Suomikin on saanut osansa Pietari Suuren aikaisista haavekuvista. Turkin itsevaltias piirtelee karttoja, joissa parikymmentä Kreikan saarta luetaan Turkin valtapiiriin.

Tärkeintä on alamaisten mielen hallinta, manipulaatio. Kun virallisia totuuksia toitotetaan jatkuvasti, uskotaanhan niitä, etenkin, jos muita totuuksia ei ole tarjolla.

”Oikeaoppisuus on sitä, ettei ajatella – ettei tarvitse ajatella. Oikeaoppisuus on tiedostamattomuutta”, kirjoitti Orwell päähenkilönsä ajatuksia:

”Joka hallitsee menneisyyttä”, kuului puolueen iskulause, ”hallitsee tulevaisuutta: joka hallitsee nykyisyyttä, hallitsee menneisyyttä.”

TOIMITTAJAT ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä pannaan joka vuosi järjestykseen 180 maata.

Ykkösenä on seitsemättä kertaa peräkkäin Suomi.

Tällainen sijoitus on tärkeä kansanvallan merkki. Huolehtikaamme siitä, että sijoituksemme säilyy.

Ja se säilyy, kun meillä on moniarvoinen lehdistö ja moniarvoinen media, joka toimii vapaasti. Se sallii vapaan keskustelun, mutta muistaa vastuunsa.

Ja se säilyy, kun meillä on vapaasti ajatteleva yleisö ja valpas, vapaasti toimiva kansalaisyhteiskunta.