Vanhanen jatkaa ehyen Suomen tarinaa
Eilen tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun punakaartit miehittivät Helsingin avainkohteet ja sisällissota alkoi.
Muistopäivän johdosta eduskunnassa vietettiin perjantaina hyvin koskettava tilaisuus, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pitivät yhdessä puheen demokratian, yhteiskunnan eheyden ja kansalaissovun puolesta.
Suomen tarina on kertomus siitä, miten sisällissodan raunioille on rakennettu sadassa vuodessa vauras hyvinvointiyhteiskunta, joka sijoittuu monilla mittareilla ehdottomaan kärkikastiin koko maailmassa.
Kaikissa vaaleissa äänestetään pohjimmiltaan siitä, miten Suomen tarina jatkuu. Siitä on kyse myös näissä presidentinvaaleissa.
Maalaisliitto-keskustalla on ollut sadan vuoden ajan ratkaiseva rooli kansalaissovun ja yhteiskunnan eheyden rakentamisessa.
Näissä vaaleissa Matti Vanhanen on jatkanut johdonmukaisesti tätä linjaa korostamalla alueellisen ja sosiaalisen eheyden tärkeyttä.
Ehdokkailla on tässä suhteessa myös eroja. Tämä kävi harvinaisen selväksi Ylen viimeisessä televisiotentissä.
Toimittajat kysyivät neuvoa syrjäseudulla asuvalle perheelle, jonka kodin arvo uhkaa romahtaa väestökadon ja työpaikkojen kaikkoamisen myötä.
Sauli Niinistön ja Matti Vanhasen vastaukset kysymykseen poikkesivat paljastavalla tavalla.
Niinistö oli tapansa mukaan vaikeaselkoinen mutta lopulta toimittajat saivat tiukatuksi häneltä vastauksen, että kysymyksen perhettä pitäisi auttaa taloudellisesti.
Vanhasen näkökulma oli toinen. Hän kannusti kuntaa, yrityksiä ja alueen muita toimijoita ponnistelemaan uusien työpaikkojen luomiseksi. Näin perheen jäsenet voisivat löytää uutta työtä eikä heidän tarvitsisi muuttaa. Näin myös kodin arvo säilyisi.
Niinistön viesti taantuvilla paikkakunnilla asuville perheille on kylmä: elämäntyönne arvo katoaa, ei voi mitään.
Vastausten näkökulmaero on tärkeä. Niinistö alistui siihen, että syrjäseutujen tyhjeneminen ja asuntojen arvon romahdus on luonnonlaki, jolle ei kukaan mahda mitään.
Tätä ajattelua edustaa tällä hetkellä kaikkein näkyvimmin kaupungistumisen apostoliksi itsensä ylentänyt Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori, Niinistön entinen erityisavustaja.
Niinistön viesti taantuvilla paikkakunnilla asuville perheille on kylmä: elämäntyönne arvo katoaa, ei voi mitään.
Näin kävi viimeksi tuhansille yrittäjäperheille 1990-luvun alun lamassa, jolloin markan devalvaatiot ja talouden romahdus veivät heiltä velanmaksukyvyn ja sen mukana talon ja tavarat.
Vanhasen ja keskustan vaihtoehto alistumiselle on toivon luominen myös taantuville paikkakunnille.
Juha Sipilän hallitus on näyttänyt tässä suuntaa esimerkiksi ohjaamalla satoja miljoonia euroja teiden ja rautateiden kunnostamiseen kaikkialla Suomessa.
Talouden suunnan kääntyminen näkyykin nyt koko Suomessa. Työttömyys vähenee nyt kaikissa maakunnissa.
Eheyden puolustaminen on yhtä tärkeää kaikkialla Suomessa. Taantuvia alueita ei saa jättää oman onnensa nojaan.
Tämän viestin voi jokainen äänestäjä tänään antaa kirjoittamalla äänestyslippuunsa numeron neljä.