Twitter käytti uskomattoman suurta valtaa heittämällä Trumpin ulos palvelustaan

Pääkirjoitus

Yhteisöpalvelu Twitter päätti viime viikolla sulkea Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin twitter-tilit. Yhtiö perusteli ratkaisuaan väkivallan pelolla.

Yhtiön perustelu on sinänsä pätevä. Trump lietsoi kannattajiaan Yhdysvaltain kongressin valtaukseen viime tiistaina paitsi puheillaan myös Twitterin kautta.

Sosiaalisen median toinen suuryritys Facebook sulki samoilla perusteilla Trumpin tilit määräajaksi.

Trumpin vaientaminen paljasti samalla, miten valtavan suureksi sosiaalisen median jättiyritysten poliittinen valta on kasvanut ilman minkäänlaista kansanvaltaista kontrollia.

Trumpilla oli Twitterissä lähes 90 miljoonaa seuraajaa. Hän teki tästä välineestä koko vallankäyttönsä perustan heti presidenttikautensa alusta lähtien. Twiittejä sinkoili joka päivä joka suuntaan, ja niin perinteinen media kuin sosiaalisen median vaihtoehtoiset kanavatkin levittivät niitä ahkerasti.

Trump viljeli twiiteissään totuutta yhtä säästeliäästi kuin puheissaankin. Ne pitivät hänet kuitenkin koko ajan julkisuuden keskiössä.  Näin hän pysyi myös suurimman poliittisen vallan käyttäjänä.

Aggressiivinen viestittely vauhditti Trumpin nousua Yhdysvaltain republikaanien kiistattomaksi johtajaksi. Republikaanit oppivat pelkäämään pienintäkin Trumpin arvostelua, koska siitä seurasi välittömästi kiukkuinen twiitti.

Vain hiukan kärjistäen voi sanoa, että Twitter lopetti Trumpin poliittisen olemassaolon ainakin hetkeksi.

Tuorein osoitus Trumpin vallasta saatiin viime tiistaina, kun Yhdysvaltain kongressi vahvisti presidentinvaalien tuloksen.

Edustajainhuoneen puolella enemmistö republikaanisen edustajista tuki Trumpin perusteettomia väitteitä vaalituloksen varastamisesta vielä kongressitalon valtauksen jälkeenkin. Senaatin puolellakin kiistäjien leiriin jäi vielä puolen tusinaa republikaania.

Nyt vallankäyttäjän mikrofoni on suljettu. Vain hiukan kärjistäen voi sanoa, että Twitter lopetti Trumpin poliittisen olemassaolon ainakin hetkeksi.

Miten tällaiseen vallankäyttöön pitäisi suhtautua? Tätä kysymystä joudutaan nyt pohtimaan kaikkialla.

Yksinvaltaisesti hallittujen maiden johtajien vastaus on selvä. He ovat pyrkineet ottamaan niin internetin kuin verkossa toimivat yhteisöpalvelutkin omaan hallintaansa. Tällaista sananvapauden rajoittamista on edelleen syytä kavahtaa.

Läntisten demokratioiden on nyt mietittävä tarkasti omaa vastaustaan.

Yhdysvalloissa on jo keskusteltu suurimpien sosiaalisen median yhtiöiden pilkkomista, mikä rajoittaisi niiden poliittistakin valtaa.

Yksi mahdollisuus olisi rinnastaa Twitterin tapaiset palvelut perinteisiin tiedotusvälineisiin. Tällöin ne joutuisivat oikeudelliseen vastuuseen niiden alustoilla julkaistusta materiaalista.

Kaiken sisällön tehokas valvonta etukäteen lienee kuitenkin ylivoimainen urakka yhteisöpalveluille, sinkoileehan Twitter-avaruudessakin miljoonia viestejä päivittäin.

Yhteisöpalveluilta voidaan kuitenkin vaatia pelisääntöjen selkeyttämistä. Esimerkiksi Twitteriltä kaivataan vastausta kysymykseen, miksi Trump heitettiin ulos, kun monenkarvaiset yksinvaltaiset johtajat saavat jatkaa siellä edelleen.

Yksi johtopäätös voidaan tehdä jo nyt. Sananvapaus on liian arvokas asia jätettäväksi sen paremmin yksinvaltaisten johtajien kuin sosiaalisen median suuryhtiöiden läpinäkymättömän vallankäytön armoille.