Tuottajien talousmurheet näkyvät pian kuluttajan ruokapöydässä, jos ongelmiin ei puututa

Pääkirjoitus

Maatilojen kannattavuus on heikko. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain 10 prosenttia tuottajista uskoo tilanteen parantuvan lähivuosina. Reilusti yli puolet arvelee taloustilanteen kehittyvän huonompaan suuntaan.

Viljelijöiden tilanne on karu. Tätä kuvastaa osuvasti se, että vain puolet tuottajista pystyy maksamaan laskunsa ajallaan.

Tuottajien mahdollisuudet vaikuttaa omaan talouteensa ovat kovin vaatimattomat. Yhtälö, jossa tuotantokulut nousevat mutta tulot eivät, ei ole kestävä. Kun tähän lisätään vielä tavanomaista heikompi satovuosi, puheet kriisistä eivät ole ylimitoutettuja.

Alan synkät tulevaisuusnäkymät eivät tule täytenä yllätyksenä. Moni tuottaja on joutunut viime vuosina lopettamaan toimintansa taloudellisten syiden takia. Vinoutuneen markkinatilanteen seurauksena tuottajien tilanne on kärjistynyt entisestään.

HUOLI maatalousyrittäjien heikoista näkymistä on yhteinen. Jos Suomi haluaa pitää huolta ruuantuotannon omavaraisuudesta ja korkeatasoisesta elintarviketeollisuudesta, tuottajien hätä on otettava vakavasti.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n maatalousjohtaja Johan Åbergin mukaan ainoa toimiva tapa on nostaa tuottajien saamaa osuutta ruuan loppuhinnasta. Tällä hetkellä tuottajien osuus ruuan kokonaishinnasta on vain murusia.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoi MTV3:n haastattelussa valaisevan esimerkin. Kaksi euroa maksavasta ruisleivästä jää rukiintuottajalle vain seitsemän senttiä.

Tuotantokulujen hintojen nousun takia maatilayrittäjien tulot pienevät tänä vuonna noin 20 prosentilla. Euroissa mitattuna lisälaskun loppusumma on noin 200 miljoonaa.

Tuottajien toive, että omasta työstä jäisi käteen muutakin kuin tekemisen ilo, ei kai ole liikaa pyydetty.

TUOTTAJIEN etujärjestöä kismittää erityisesti se, että päivittäistavarakauppa tekee ennätystulosta, mutta tuottajat kärvistelevät samaan aikaan kipurajalla.

MTK:n mukaan kauppaketjut pakottavat tuottajia tekemään pitkiä sopimuksia. Jäykkä sopimusrakenne estää tuottajia siirtämästä kasvavia kuluja eteenpäin.

Suuret kauppaketjut tiedostavat tuottajien ahdingon, mutta vierittävät osan vastuusta suurille elintarvikeyrityksille. Kauppaketjujen mukaan elintarviketeollisuuden yritykset ostavat valtaosan kotimaisesta ruuantuotannosta.

ALAN näkemyseroista huolimatta kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että nykytilanne on tuottajien kannalta kriittinen.

Sanojen tueksi tarvitaan nyt myös toimenpiteitä, jos kotimainen ruuantuotanto halutaan säilyttää nykyisellä tasolla. Valtio voi helpottaa ahdinkoa antamalla suoraa kriisitukea, jotta tuottajat selviävät talven yli.

Tärkeämpää on kuitenkin löytää taloudellisesti kestävä malli suomalaiselle ruuantuotannolle.

Suomalaiset kuluttajat haluavat syödä kotimaista ruokaa. Jotta ruokaa olisi tarjolla, tarvitaan kotimaisia tuottajia. Tuottajien toive, että omasta työstä jäisi käteen muutakin kuin tekemisen ilo, ei kai ole liikaa pyydetty.