Trump niittää nyt omaa kylvöään

Pääkirjoitus

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on rikkonut hyvällä menestyksellä monia politiikan perinteisiä sääntöjä.

Esimerkiksi sopii meilläkin usein toistettu ohje, jonka mukaan poliitikon ei kannata ryhtyä taistelemaan mediaa vastaan, koska siinä häviää varmasti.

Ensimmäisestä presidenttikampanjastaan lähtien Trump on taistellut mediaa vastaan.

Trump loi käsitteen ”valeuutinen” – fake news – kuvaamaan perinteisten valtamedioiden toimintaa. Hän on kuitannut kaiken häntä kohtaan esitetyn kritiikin valeuutisiksi.

Taktiikka on toiminut tähän asti hyvin. Omien kannattajiensa silmissä Trump on onnistunut horjuttamaan suurten amerikkalaisten televisiokanavien ja sanomalehtien uskottavuutta. Suuri osa äänestäjistä uskoo mieluummin Trumpia kuin CNN:n tai New York Timesin uutisia.

Trumpin sairastuminen koronaan paljasti hänen strategiansa kääntöpuolen. Niin perinteinen media kuin suuri osa äänestäjistäkin epäilee Trumpin ja hänen kampanjansa antamia tietoja sairauden vakavuudesta.

Niin perinteinen media kuin suuri osa äänestäjistäkin epäilee Trumpin ja hänen kampanjansa antamia tietoja sairauden vakavuudesta.

Villeimpien teorioiden mukaan kyseessä on pelkkä vaalitemppu. Sen mukaan Trump ei olisi sairastunut lainkaan vaan yrittää luoda kuvan nopeasta ihmeparantumisesta ja vahvistaa näin mielikuvaa supermiehestä, johon edes koronavirus ei pysty.

Toisessa ääripäässä epäillään, että Trumpin sairaus on huomattavasti vakavampaa laatua kuin julkisuuteen on kerrottu.

Todisteita tästä on etsitty vaikkapa videosta, jossa Trump seisoo valkoisen talon parvekkeella palattuaan sairaalahoidosta. Presidentti näyttää siinä haukkovan henkeään.

Tässä tapauksessa totuuskin toivottavasti selviää viimeistään ensi viikolla. Trumpin on määrä osallistua televisioväittelyyn Joe Bidenin kanssa seuraavan kerran 15. lokakuuta.

Jos Trump joutuu perumaan osallistumisensa väittelyyn koronan vuoksi, hänen on mahdotonta vähätellä sairauden vakavuutta. Jos hän osallistuu väittelyyn, katsojat voivat arvioida hänen kuntoaan itse, ilman suodattimia.

Trumpin toiminnasta voidaan sinänsä olla mitä mieltä tahansa. Vakavaksi asian tekee se, että enää ei voida luottaa edes lääkäreiden lausuntoihin maailman mahtavimman supervallan johtajan terveydentilasta.