Trump ja Kim tekivät historiaa Singaporessa

Pääkirjoitus

Singaporessa tehtiin tiistaina historiaa, kun Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa. Muuta varmaa presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong Unin kohtaamisesta ei voidakaan vielä sanoa.

Vielä puoli vuotta sitten Trump ja Kim solvasivat toisiaan mitä karkeimmin sanakääntein. Kim uhitteli ydinaseillaan ja Trump vastasi vähintään samalla mitalla.

Tiistain tapaaminen oli kaikin puolin epäsuhtainen. Yhdysvallat on maailman voimakkain valtio, jonka asevoimat ovat omaa luokkaansa. Pohjois-Korea on rutiköyhä, eristäytynyt diktatuuri, joka on pyrkinyt sitkeästi ydinasevallaksi.

Näistä lähtökohdista voidaan pitää ihmeenä, että Trump ja Kim päätyivät ylipäätään kohtaamaan saman pöydän ääressä.

Karkean retoriikan lisäksi Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajia yhdistää kuitenkin kyky nopeisiin suunnanmuutoksiin politiikassa. Niinpä maiden välillä järjestettiin huipputapaaminen, joka valmisteltiin hyvin nopealla aikataululla.

Tapaamisessa sovittiin lyhyestä julkilausumasta, jossa sekä Yhdysvallat että Pohjois-Korea näyttävät saavuttaneen tärkeimmän tavoitteensa.

Pohjois-Korea sai Yhdysvalloilta lupauksen taata maan turvallisuus. Yhdysvallat sai puolestaan Pohjois-Korealta lupauksen sitoutua Korean niemimaan ydinaseriisuntaan.

Huipputapaamisen todelliset tulokset ratkeavatkin vasta tulevaisuudessa, kun yleisluontoista julkilausumaa ryhdytään toteuttamaan käytännössä.

Kumpikaan lupaus ei ole uusi. Huipputapaamisen todelliset tulokset ratkeavatkin vasta tulevaisuudessa, kun yleisluontoista julkilausumaa ryhdytään toteuttamaan käytännössä.

Pohjois-Korean olisi nyt ryhdyttävä käytännössä riisumaan ydinasevalmiuttaan. Trumpin mukaan Yhdysvallat ei pura talouspakotteita ennen kuin aseriisunta etenee.

Neuvotteluja yksityiskohdista jatketaan saman tien Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon johdolla.

Maailman johtajat arvioivat ensikommenteissaan varovaisen myönteisesti Singaporen tapaamista. Kaikki jäivät kuitenkin odottamaan, johtaako tiistain sopimus oikeasti Pohjois-Korean luopumiseen ydinaseistaan.

Etelä-Korean johto kiitteli tiistain sopimusta kylmän sodan loppuna. Sivulauseessa tosin ihmeteltiin, mitä lupaus yhteisten sotaharjoitusten lopettamisesta tarkoittaa.

Trump ei nähtävästi ollut kertonut etukäteen liittolaiselleen, että hän aikoo edistää niemimaan liennytystä tällä tavoin.

Kyynisimmissä kommenteissa sopimusta tulkittiin jopa niin, että käytännössä Yhdysvallat toivotti Pohjois-Korean tervetulleeksi ydinasekerhoon.

Selvää onkin, että Kim saavutti tiistain neuvotteluissa tärkeimmän tavoitteensa, aseman Yhdysvaltain presidentin varteenotettavana neuvottelukumppanina.

Trump otti tapaamisessa ison riskin. Jos Pohjois-Korea ei luovukaan ydinaseistaan, Trump osoittautuu juuri niin arvostelukyvyttömäksi johtajaksi kuin hänen kriitikkonsa ovat väittäneet.

Mutta sama pätee myös toisin päin. Jos tiistain tapaaminen johtaa Pohjois-Korean ydinaseriisuntaan ja Koreoiden rauhansopimukseen ja aikaa myöten jopa maiden yhdistymiseen, Trump jää historiaan suurmiehenä.