Tarpeellisia muutoksia
Hallitus julkisti tiistaina ohjelman, jonka avulla se yrittää ”katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematonta virtaa” Suomeen. Tavoitteena on myös saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa mahdollisimman tehokkaasti turvapaikan saaneet ihmiset.
Ohjelma ei ole mikä tahansa ”toivotaan, toivotaan” -kertomus. Se pitää sisällään kahdeksan pääkohtaa ja 80 eri toimenpidettä.
Syitä ohjelman tekoon on helppo luetella. Turvapaikan hakijoiden tulo ei ole loppunut, mutta vain noin kolmasosan arvioidaan saavan oleskeluluvan ja olevan siis todella turvan tarpeessa. Rahan menokin hirvittää. Lisäksi kaikkialla muuallakin Euroopassa – jopa mallimaana pidetyssä Ruotsissa – on toteutettu monenlaisia rajoituksia ja kiristyksiä.
Kansalaistenkin mielialat ovat selkiintyneet. Yhä harvemmalla on syli auki ilman ehtoja. Sen sijaan yhä useampi ymmärtää, että jotta Suomen resurssit riittäisivät todella apua tarvitsevien vastaanottamiseen ja kotoutukseen, on väärin perustein turvapaikkaa hakevat voitava palauttaa nopeasti.
Jo etukäteen on huomiota herättänyt suunnitelma kahden palautuskeskuksen perustamiseksi. Niiden kautta kulkevat ne turvapaikanhakijat, jota eivät saa oleskelulupaa.
Vaikka hanke voi tuntua tylyltäkin, se on välttämätön. Suomeen ei pidä sallia syntyvän laajaa laittomasti maassa oleskelevien joukkoa, joka on kaiken yhteiskunnallisen turvan ulkopuolella ja siten helposti hyväksikäytettävissä.