Tärkeintä ovat yhä ihmisjoukkojen välttely, hyvä hygienia ja terveen järjen käyttö eikä se, missä tätä kansalaiskuntoa esitetään

Pääkirjoitus

Onko kotimaan matkailu nyt turvallista ja peräti suositettavaa vai ei?

On, jos pidetään järki mukana. Ei, jos järki jätetään narikkaan.

Sama sääntö sopii muihinkin rajoitusten tai pandemiasuositusten lieventämisiin, jotka jatkuvat kesäkuun alusta lähtien Suomessakin. Ne eivät ole vielä lupa palata entisiin tapoihin.

Mutta kun viruksen tartunta-, hoito- ja kuolleisuusluvut ovat olleet jo pitkään laskussa, rajoituksia voidaan keventää. Onhan Suomi saatava liikkeellekin.

Mutta mahdollisimman turvallisesti.

Kun elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että matkailu ja mökkeily kotimaassa ovat hyviä vaihtoehtoja poikkeuksellisen kesän viettoon, hän on täsmälleen oikeassa.

Kesämökkielämä on helppo järjestää niin, että kontaktit muihin ihmisiin ovat paljon vähäisemmät kuin kaupungissa.

Kesämökillä puuhaillaan pääasiassa omissa oloissa oman perheen parissa. Hygieniastakin huolehditaan, kun sauna lämpiää yhtenään.

Mökkeily on sukua kotimaan matkailulle. Kotimaan matkailu ei ole tungosturismia. Tilaa on. Siksi sekin on sopiva vastaus vaatimukseen ”Suomi on saatava liikkeelle – mutta turvallisesti”.

Tukea kotimaan matkailun mainostamiselle antavat maakunnittaiset epidemialuvut. Monissa maakunnissa ei ole löydetty viikkokausiin edes uusia tartuntoja.

PAITSI ehdottomia määräyksiä – kuten Uudenmaan rajojen sulkeminen – päätöksentekijät ovat antaneet paljon suosituksia. Niihin liittyy tärkeä huomio. Niiden on oltava sellaisia, että kansalaiset ymmärtävät ja hyväksyvät ne.

Jos ne sotivat tervettä järkeä vastaan, niitä ei noudateta ja niiltä menee teho – vaikka suomalaiset kuuliaista väkeä. Tosin tottelemista helpottivat pandemian alun shokkiuutiset Italiasta ja Espanjasta.

Nyt pahin pelko alkaa hälvetä, vaikka se takaraivossa saa vielä tuntuakin. Mutta samalla viranomaisten sanomisiinkin suhtaudutaan jo kriittisemmin.

Esimerkki tästä oli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan äskeisessä tiedotustilaisuudessa kertoma viesti, jonka mukaan hallitus suosittaisi yhä ”vahvasti”, että kotimaan matkailua ei harrastettaisi.

Viranomaisella saattavat olla perustelunsa. Kansalaisten järkeen Varhilan terveiset eivät käyneet – eivätkä niistä kaikki ministeritkään ilahtuneet.

Eikä ihme. Ravintoloita, uimahalleja ja kuntosaleja avataan ja Viroonkin pääsee matkustamaan. Helsingin Senaatintorille aiotaan perustaa jopa Suomen suurin terassi.

Ja sitten kesämökille meno olisi pannassa… Onneksi suosituksia nyt muutetaan.

JÄLKEENPÄIN ajatellen keväinen keskustelu mökille menon haitoista oli aivan liioittelua. Paikalliselle terveydenhuollolle ei aiheutunut ylimääräistä kuormitusta eikä virus levinnyt lingon kiven tavalla. Turhaa suukopua vain syntyi.

Mutta tämä on anteeksiannettavaa. Oltiin tuntemattoman uhan edessä. Kukaan ei tiennyt edes sen vertaa kuin nyt, mitä oli tulossa.

Se on tässäkin syytä sanoa, että vastuulliset ovat hoitaneet koko pandemian ajan Suomea hyvin. Mutta mitä enemmän rajoituksia ja suosituksia lievennetään, sitä enemmän jää kansalaisten itsensä kontolle.