Suomessa vietetään hengellisten juhlien superviikonloppua

Pääkirjoitus

Hengelliset joukkotapahtumat ovat perinteisesti kuuluneet Suomen kesään. Koronpandemian vuoksi ne on jouduttu perumaan kahtena vuonna, mutta nyt niitäkin voidaan jälleen järjestää.

Tähän viikonloppuun osuu jopa poikkeuksellinen hengellisten juhlien suma, sillä evankelisluterilaisen kirkon kaksi suurinta herätysliikettä kokoontuvat samaan aikaan.

Vanhoillislestadiolaisten suviseurat ovat perinteisesti keränneet suurimman osanottajajoukon.Tänä vuonna ne pidetään Lopella, ja tapahtumaan odotetaan lähes 80 000 osanottajaa.

Herättäjäyhdistyksen herättäjäjuhlat järjestetään Joensuussa, ja sinnekin odotetaan kymmeniä tuhansia osanottajia.

Lisäksi kaksi muutakin herätysliikettä pitää omat vuotuiset päätapahtumansa tänä viikonloppuna. Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen evankeliumijuhlat pidetään Karkun evankelisella opistolla, Suomen evankelisluterilainen kansanlähetys kokoontuu Ryttylässä.

Muut kristilliset järjestöt kokoontuvat omiin tapahtumiinsa myöhemmin tänä kesänä. Myös vapaat suunnat ovat liikkeellä, esimerkiksi helluntaiherätys avasi kesänsä perinteiseen tapaan jo juhannuksena.

Tänä kesänä yhteentulemisen tarvetta lisää vielä huoli maailman tilanteesta. Ukrainan sota järkyttää kristittyjä myös Suomessa.

Kaikkien tapahtumien järjestäjien nettisivuilla toistuu sama viesti. Ihmiset ovat koronan aikana kaivanneet mahdollisuutta tulla yhteen ja saada hengellistä ravintoa yhteisestä uskosta.

Tänä kesänä yhteentulemisen tarvetta lisää vielä huoli maailman tilanteesta. Ukrainan sota järkyttää kristittyjä myös Suomessa. Sota on iskenyt syvän railon paitsi valtioiden välille, myös ortodoksisen maailman sisälle.

Ukrainan sota on vaikuttanut myös juhlien järjestelyihin.

Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisten suviseurojen juhlakenttää ovat perinteisesti koristaneet lipputangot, joissa liehuvat valtioiden liput ovat tervehtineet eri maista tulevia suviseuravieraita. Tänä vuonna järjestäjät päätyivät siihen, että saloissa liehuvat vain Suomen liput.

Ratkaisuun päädyttiin siksi, että Venäjän lipun käyttö entiseen tapaan herätti etukäteen voimakasta keskustelua liikkeen sisällä.

Herättäjäjuhlien tunnus kiteyttää tapahtuman pääviestin kahteen sanaan: ”Lohduksi toisillemme”. Lohtua totisesti tarvitaan tänä eurooppalaisen sodan kesänä.