Soini haluaa pysyä julkisuudessa

Pääkirjoitus

Timo Soini on sekä saavuttanut että menettänyt politiikassa enemmän kuin itsekään osasi odottaa. Vallan menetyksen jälkeen hänellä on kuitenkin vielä halu osallistua aktiivisesti poliittiseen keskusteluun.

Soini tuli politiikkaan Veikko Vennamon innoittamana. Hän liittyi SMP:hen ja ehti siinä puolueessa varapuheenjohtajaksi ja puoluesihteeriksi asti.

SMP:n taru päättyi konkurssiin 1990-luvun puolivälissä. Sen jälkeen Soini perusti parin ystävänsä kanssa uuden puolueen, perussuomalaiset. Se nousi vuoden 2011 vaaleissa suurten puolueiden sarjaan. Sitä kosittiin hallitukseen, mutta Soini ei halunnut kokematonta joukkoaan sinne viedä.

Soini uusi menestyksensä vuoden 2015 vaaleissa ja vei perussuomalaiset Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen. Hän kruunasi uransa ulkoministerin salkulla.

Asemien menetys ei ole estänyt Soinia jakamasta neuvoja moneen suuntaan.

MENESTYSTÄ seurasi raju pudotus. Soini menetti perustamansa puolueen Jussi Halla-ahon joukoille vuoden 2017 puoluekokouksessa. Puolueen kansanedustajien enemmistö erosi ryhmästä, jatkoi Sipilän hallituksessa ja perusti uuden puolueen, siniset.

Siniset eivät saaneet ainoatakaan kansanedustajaa vuoden 2019 vaaleissa. Soini jäi itse pois eduskunnasta vapaaehtoisesti. Viime keväänä hänet erotettiin vielä Espoon sinisistäkin, koska hän esiintyi kuntavaaleissa toisen puolueen ehdokkaan tukena.

Soini on näin menettänyt kaikki poliittiset asemansa. Jäljellä on kuitenkin kyky ja halu osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Syksyllä on luvassa muistelmat.

ASEMIEN menetys ei ole estänyt Soinia jakamasta neuvoja moneen suuntaan. Viimeksi hän järjesteli tiistaina entisen puolueensa asioita Uutissuomalaisen haastattelussa. Hän piti kansanedustaja Riikka Purran todennäköistä valintaa Jussi Halla-ahon seuraajaksi riskinä perussuomalaisille.

Soini uskalsi esittää myös nykykatsannossa poliittisesti epäkorrektin perustelun arviolleen. Purra on nainen, ja monille perussuomalaisten miesäänestäjille se voi olla kova paikka. 

”Osa persumiehistä ajattelee varmasti, että ei tästä taida tulla mitään”, Soini sanoo haastattelussa. 

Soini arvelee, että Purran valinta parantaa Petteri Orpon ja kokoomuksen asemaa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

”Ei näitä sukupuolen perusteella äänestäviä paljon ole, mutta pienikin joukko riittää varmistamaan (kokoomuksen) voiton”, Soini toteaa.

Näillä näkymin kokoomus saattaakin olla seuraavissa vaaleissa ainoa merkittävä eduskuntapuolue, jota mies johtaa. Nähtäväksi jää, onko sillä merkitystä.