Sipilä ei jäänyt tuleen makaamaan

Pääkirjoitus

Yksi politiikassa eniten siteeratuista repliikeistä on ”ei saa jäädä tuleen makaamaan”. Se oli luutnantti Aution neuvo vänrikki Kariluodolle Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa ennen Kariluodon joukkueen ensimmäistä hyökkäystä.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä noudatti perjantaina Aution ohjetta. Hän vei hallituksensa eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle suunnilleen samalla kellonlyömällä kun eduskunnan puhemiesneuvoston oli määrä todeta, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei ehditä käsitellä nykyisessä eduskunnassa.

Näin Sipilä otti poliittisen aloitteen käsiinsä. Toisessa vaihtoehdossa hänen olisi pitänyt jäädä mykkänä seuraamaan, kun kokoomuslainen puhemies Paula Risikko olisi lukenut kuolemantuomion hänen hallituksensa tärkeimmälle hankkeelle.

Sipilä toteutti samalla moneen kertaan lausumansa tulos tai ulos -lupauksen. Kun sote kaatui, hän otti vastuun ja erosi.

Eronpyynnöllä ei ole suurta käytännön vaikutusta, sillä hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin saakka. Se vain lopettaa poliittisesti merkittävien päätösten tekemisen muutamaa viikkoa aikaisemmin kuin normaalitilanteessa olisi tapahtunut.

Soten kaatumiseen löydetään varmasti vielä monta syyllistä. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat olleet yrittämässä uudistusta tällä tai edellisellä vaalikaudella. Kukaan ei ole onnistunut.

Esimerkiksi SDP:lle ei enää riitä Sipilän hallituksen mallin vastustaminen vaan siltä odotetaan vihdoin omaa konkreettista mallia.

Uudistus kaatui tälläkin kertaa perustuslaillisiin ongelmiin. Ne liittyivät ennen muuta kokoomukselle rakkaan valinnanvapauden toteuttamiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Sen sijaan keskustan maakuntamalli läpäisi perustuslakivaliokunnan sekä edellisessä että nykyisessä eduskunnassa. Tämä antaakin seuraavalle hallitukselle hyvän selkänojan uudistuksen toteutukselle.

Tämän vaalikauden aikana on syntynyt varsin laaja yksimielisyys siitä, että vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista pitää siirtää laajemmille harteille. On makuasia, haluaako seuraava hallitus nimittää niitä maakunniksi vai itsehallintoalueiksi.

Sipilän ratkaisu muutti myös eduskuntavaalien asetelmia. Niistä tulee jälleen myös sotevaalit.

Kaikki puolueet joutuvat kertomaan äänestäjille, millaisen uudistuksen ne haluavat tehdä. Esimerkiksi SDP:lle ei enää riitä Sipilän hallituksen mallin vastustaminen vaan siltä odotetaan vihdoin omaa konkreettista mallia.

Sipilän ratkaisu yllätti paitsi hallituskumppanit myös opposition. Esimeriksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne paheksui eronpyyntöä, vaikka on itse ollut moneen kertaan matkan varrella ollut vaatimassa hallituksen eroa.

Keskusta esittelee oman täsmennetyn maakuntamallinsa jo ensi viikolla.

Jos ja kun sote nousee näkyvään rooliin vaaleissa, se nostaa myös kolme suurinta puoluetta vaaliväittelyiden keskiöön. Tämä on hyvä uutinen keskustalle, jolle media on sovitellut tähän asti vain uhrilampaan roolia.

Kaiken muun ohella Sipilä iski perjantaina virtaa myös keskustan vaalikoneeseen. Se näkyy varmasti tässä viikonvaihteessa, kun keskusta järjestää eri puolilla Suomea yhteensä 170 tilaisuutta ja tapahtumaa. Keskustan teltoilla on nyt varmasti pöhinää.