Siperia on taas opettanut muutamia puolueita, ja siitä on hyvä muistuttaa tulevaisuuden varalle

Pääkirjoitus

Sananparren mukaan ”Siperia opettaa”, kun jotain joudutaan oppimaan kantapään kautta, karvaiden kokemusten myötä.

Politiikassa on nähty nyt kaksi niin komeaa täyskäännöstä, että ne kelpaavat vaikka oppikirjaan esimerkeiksi.
 
ENSIMMÄINEN koskee ydinvoiman tulevaisuutta.

Hallitus on pyrkinyt vaikuttamaan voimakkaasti sen puolesta, että ydinvoima katsottaisiin EU:ssa ilmaston kannalta kestäväksi. Silloin ydinvoimahankkeet voisivat saada ekomerkinnän ja edullisempaa rahoitusta.

Asiaa on kirjelmöity komissiolle yhteistoiminnassa samanmielisten maiden kanssa ja lobattu tapaamisissa. Ratkaisu on tärkeä Fortumille. Loviisan voimaloiden käyttöluvat vanhenevat 2027 ja 2030. Käyttöiän jatkaminen vaatii isoja investointeja. Mutta ne ovat tärkeitä myös hallitukselle, sillä Loviisa tuottaa kymmenesosan Suomen sähköntuotannosta.

Ydinvoima onkin välttämätön Suomen päästötavoitteille.

Niin opetti Siperia hallituspuolue vihreitä. Vihreät on kahdesti lähtenyt hallituksesta (vuosina 2002 ja 2014) ydinvoimapäätösten takia. Tällä kertaa ydinvoimaa suosivan linjauksen tekeminen ”sujui hyvässä hengessä” (Yle 7.10.).
Sen verran häveliäisyyttä on tosin ollut, että hallituksen kanta ydinvoimaan muodostettiin EU-ministerivaliokunnassa jo 9. heinäkuuta, mutta media sai siitä vihiä vasta lokakuun alussa.

Vallitsi täydellinen Twitter-hiljaisuuskin. Se on merkittävä saavutus näin suuressa asiassa.

Politiikassa on nähty nyt kaksi niin komeaa täyskäännöstä, että ne kelpaavat vaikka oppikirjaan esimerkeiksi.


 TOINEN esimerkki Siperian oppimestarintaidoista on saanut pääministeripuolue SDP:n ja myös vasemmistoliiton kiemurtelemaan.

Hallitus näet ehdottaa aika lailla samanlaista työvoimapalvelumallia, minkä Juha Sipilän (kesk.) hallitus toteutti viime vaalikaudella, ja minkä Antti Rinteen (sd.) hallitus kumosi.
Sanna Marinin (sd.) hallituksen malli onkin saanut kansan suussa nopeasti nimityksen ”aktiivimalli II”. Suurin ero taitaa ollakin siinä, että nyt vasemmisto ei ole masinoinut ay-liikettä SAK:n johdolla joukkokokouksiin toreille vastustamaan hallituksen aikeita.

Marinin hallituksen ehdotuksen on kaiken lisäksi ajankohtaistanut ja esitellyt työvoimaministeri Tuula Haatainen (sd.). Mutta ehkä juuri siksi toreilla on ollut autiota.

SDP on tosin ollut sitä mieltä, että eroa Sipilän hallituksen aktiivimalliin on. Näin asiaa perusteli eduskunnassa Matias Mäkynen (sd.):

”Nyt tehdään uudenlaista työllisyyspolitiikkaa, jonka johtolauseena on inhimillisyys. Me lievennämme karensseja, me annamme ensimmäisestä kerrasta huomautuksen.” (Suomenmaa 12.10.)
 
ONHAN näitä opetuksia nähty ennenkin.

Suurimmasta päästä ovat muistossa eduskuntavaalit 1995, joissa SDP sai ison voiton haukkumalla Esko Ahon (kesk.) hallituksen tekemät säästöt ja leikkaukset alimpaan kattilaan.

Vaalien jälkeen muodostettu Paavo Lipposen (sd.) hallitus piti kuitenkin voimassa kaikki Ahon hallituksen leikkaukset ja teki vielä nipun lisää.

Vuodelta 2009 muistetaan silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) Rukan lumilla syntynyt ajatus yleisen eläkeiän nostamiseksi 65 vuoteen. Ehdotus kuopattiin ankaran keskustelun jälkeen. Hyvä, ettei yleislakkoon jouduttu.

Nyt eläkejärjestelmää on muutettu Vanhasen kaavailujen mukaan. Kaikki puolueet ovat hyväksyneet tämän.
 
OIKEASTAAN on hyvä, että opitaan, vaikka se tapahtuisikin Siperian kepin tahdissa. Sehän osoittaa, että oppilas on sittenkin kehityskelpoinen vaikkakin kovapäinen.

Mutta yleensä ottaen vaalivoittojen haku falskeilla konsteilla on vaarallista. On se Siperia opettanut puolueita myös itse tehdyistä ansoista – vaikka vappusatasista.