Rinteen eron jättämien arpien paikkaaminen vaatii työtä sekä sosiaalidemokraateilta että keskustalta

Pääkirjoitus

Pääministeri Antti Rinne jätti tiistaina hallituksensa eronpyynnön parin ylimääräisen kierroksen jälkeen. 

Ero oli väistämätön sen jälkeen kun keskusta ilmoitti maanantaina, että puolue haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä mutta puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Samalla puolue toivoi, että SDP palauttaisi hallituksen toimintakyvyn.

Rinnettä lukuunottamatta kaikki ymmärsivät keskustan viestin. Epäluottamus kohdistui pääministeriin. 

Rinne marssi maanantai-iltana vielä uhmakkaasti televisiokameroiden eteen vaatimaan keskustalta selvempää viestiä ja kirjallisia perusteita epäluottamukselle.

Puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kävivätkin tiistaiaamuna kertomassa sekä suullisesti että kirjallisesti Rinteelle, että tämä ei nauti enää keskustan luottamusta.

Tämän ylimääräisen mutkan jälkeen asiat etenivät nopeasti. SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuivat ja Rinne kertoi omalle ryhmälleen lähtevänsä tasavallan presidentin luo eropaperin kanssa.

Kaikki hallituspuolueet haluavat jatkaa yhteistyötä nykyisen hallitusohjelman pohjalta. Siksi voidaan olettaa, että uusi hallitus saadaan nopeasti kokoon.

Kaikki hallituspuolueet haluavat jatkaa yhteistyötä nykyisen hallitusohjelman pohjalta. Siksi voidaan olettaa, että uusi hallitus saadaan nopeasti kokoon. 

Ripeää aikataulua puoltaa kaksi painavaa seikkaa. 

Suomen EU-puheenjohtajakausi on loppusuoralla, ja Brysselin neuvotteluissa tarvitaan poliittisella mandaatilla varustettuja ministereitä. Kotimaassa ripeää etenemistä puoltaa ensi vuoden budjetin vieminen läpi eduskunnassa.

SDP osoittikin kiitettävää ripeyttä Rinteen eroilmoituksen jälkeen. Ensimmäinen varapuheenjohtaja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (34) ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (37) ilmoittivat saman tien olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Kumpi tahansa nimetäänkin hallituksen muodostajaksi, hänellä on edessään vaativa tehtävä, luottamuksen rakentaminen SDP:n ja keskustan välille. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi jo tiistaina, että puolue on osaltaan valmis luottamustalkoisiin.

Pääministerin dramaattinen ero jättää varmasti arpia SDP:hen. Niiden hoito vaatii varmasti poliittista salvaa, jota Antti Rinne ehdotti käytettäväksi tiistaina eroilmoituksensa jälkeen. Käytännössä tuota salvaa saadaan hallitusryhmien tiiviimmästä yhteistyöstä.

Jatkoa voi helpottaa myös hyvin inhimillinen tekijä. Hallituspolitiikan johto on nimittäin siirtymässä varsin nuoriin käsiin.

Sekä keskustan että SDP:n ministeriryhmiä vetävät jatkossa suunnilleen 35-vuotiaat johtajat. Tämä antaa hyvät edellytykset vetää ruksit vanhojen päälle ja jatkaa yhdessä eteenpäin.