Rajoitusten noudattaminen voi jo raivostuttaa, mutta niiden noudattamatta jättäminen on ajattelematonta ja itsekästä

Pääkirjoitus

Onko koronasuositusten ja -rajoitusten noudattaminen vain yksityisasia? Ei ole. Niiden noudattamatta jättäminen on itsekästä ajattelemattomuutta.

Vaikka emme itsestämme välittäisikään, meidän on välitettävä muista. Piittaamaton toiminta voi tartuttaa ja sairastuttaa lähimmäisiämme. Pahimmillaan vastuuton käyttäytyminen aiheuttaa syyttömän menehtymisen.

Tästä on hyvä muistuttaa yhä, kun Suomen ensimmäisen koronaviruksen aiheuttamasta sairastumistapauksesta on kulunut nyt tarkalleen vuosi.

Suositukset ja rajoitukset voivat jo raivostuttaa. Silti ne ovat pienempi paha. Ne ovat nyt vielä tärkeämpiä kuin aiempina kuukausina.

Virus on muuntunut vaarallisempaan suuntaan.

BELGIALAISESTA pikkukaupungista Edegemistä levinnyt uutinen on surullinen esimerkki.

Edegemissä asuva nainen oli ajanut joulun alla Sveitsiin laskettelemaan. Hän oli palatessaan käynyt testissä vaaditulla tavalla, mutta ei noudattanut seitsemän päivän pituista täydellistä karanteenia, vaikka olisi pitänyt.

Hän tapasi tyttärensä, joka oli saapunut viettämään joulua isänsä luokse.

Koska hänen ensimmäinen testituloksensa oli negatiivinen, hän antoi tyttärensä palata isänsä luo uudeksi vuodeksi. Vasta sitten hän meni uusintatestiin. Hänessä todettiin tartunta. Virus oli Britanniassa löydettyä helpommin tarttuvaa muunnosta.

Mutta testitulos tuli liian myöhään. Tytär oli saanut tartunnan. Tytön isä oli saanut tartunnan. Koulutoveri oli saanut tartunnan. Ja niin edelleen.

Nyt kaksi koulua on suljettu. 5 000 ihmistä on määrätty karanteeniin. Runsaat 2 000 heistä odottaa testituloksiaan.

”Nyt täytyy tuhansien istua karanteenissa siksi, että jotkut ovat olleet piittaamattomia”, sanoo kaupungin vihainen pormestari lehtihaastattelussa.

Suositukset ja rajoitukset voivat jo raivostuttaa. Silti ne ovat pienempi paha. Ne ovat nyt vielä tärkeämpiä kuin aiempina kuukausina.

TAPAUS on herättänyt suurta huomiota Ruotsissakin, missä koronaluvut ovat yhä erittäin korkeita, mutta missä silti kiistellään suositusten noudattamisesta.

Mutta osataan Suomessakin. THL kertoi torstaina kerrottiin tapauksesta, missä nuori aikuinen oli palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta virus tuomisinaan. Hän ei noudattanut karanteeniohjeita vaan oli mukana nuorison kokoontumisessa.

Jatkotartuntoja on tällä hetkellä jo 30. Karanteenimääräyksiä on annettu noin 400. Todennäköisesti kyse on muuntuneesta viruskannasta.

SUOMESSA ollaan varovaisia syyllistämisessä. Sitä kartetaan kuin ruttoa. Nimiä, kasvoja ja paikkakuntia ei tarvita tietoon nytkään. Ketään ei pidä ryhtyä lynkkaamaan.

 Mutta esimerkit opettavat tehokkaasti.

Sekin on muistettava, että jokainen tartunta aiheuttaa kustannuksia. Uusi virusmuunnos aiheuttaa niitä erityisesti. Tartunnanjäljittäjät ja tartuntatautilääkärit joutuvat tekemään kovasti töitä uusien ketjujen selvittämiseksi. Jos tässä työssä ei onnistuta, herkemmin tarttuvasta viruksesta tulee valtavirus.

Senkään takia suositusten ja rajoitusten noudattaminen ei ole vain yksityisasia.

PÄÄTTÄJÄT ovat olleet koko pandemian ajan vaikeassa saumassa. Suositukset ja rajoitukset haittaavat monenlaista toimintaa, ja niiden helpottamiseksi esitetään jatkuvasti vaatimuksia.

Rokotukset ovat kuitenkin käynnistyneet. Kevään aikana niiden tehon pitää alkaa näkyä. Jospa kestäisimme niin kauan.