Postin toimitusjohtaja lähti, mutta ongelmat jäivät

Pääkirjoitus

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopui vapaaehtoisesti yhtiön johtotehtävistä. Ratkaisu on herättänyt rapsakkaa keskustelua.

Postin toimintaan tyytymättömät ovat tervehtineet ilolla Malisen lähtöpäätöstä.

Korkean palkan ja työmarkkinakahnausten takia arvostelun kohteeksi joutuneen toimitusjohtaja Malisen ratkaisu ei ole yllättävä. Puheet ylimielisestä ja ylisuurta palkkaa nauttivasta valtionyhtiön johtajasta nakersivat pahasti Malisen uskottavuutta ja toimintakykyä.

Lähtöhaluja on lisännyt varmuudella myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja liikenne- ja viestintäministeri Sirpa Paateron (sd.) Maliseen kohdistama julkinen kritiikki.

Posti Groupin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjala moittikin tiistain tiedotustilaisuudessa epäsuorasti demariministereitä yhtiön sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Vaikka toimitusjohtaja Malisen lähtö vähentää Postin kohdistuvaa painetta, yhtiön ongelmat eivät toimitusjohtajavaihdoksella katoa mihinkään.

Postin jakelumäärät ovat pienentyneet vauhdilla jo vuosia. Tällä vuosikymmenellä laskua on ollut 6-9 prosenttia vuodessa.

Ennusteiden mukaan postin jakelumäärän laskulle ei ole näkyvissä loppua – päinvastoin. Yritysten ja kuluttajien lisäksi myös julkiset toimijat Kelaa ja verottajaa myöten ovat siirtymässä digitaalisiin palveluihin.

Jakelumäärän laskun siirtäminen suoraan hintoihin ei ole mahdollista. Posti on nostanut raskaalla kädellä hintoja koko vuosikymmenen ajan, ja sen seurauksena jakelumäärät ovat vain entisestään pienentyneet.

Hinnankorotusten seurauksena lehtikustantajat ovat perustaneet omia jakeluyhtiöitä ja vähentäneet lehtiensä ilmestymiskertoja.

Jakelumäärän supistuminen näkyy myös Postin henkilössä. Sen määrä on lukuisten yt-neuvottelujen jälkeen pienentynyt merkittävästi. Tällekään kehitykselle ei ole valitettavasti näkyvissä päätepistettä.

Kun jaettavaa on vähän ja sen määrä pienenee jatkuvasti, on hullua, että samalle postilaatikolle kannetaan postia parhaillaan kolme kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja illalla.

Postipalvelujen turvaamiseksi nykyinen järjestelmä vaatii pikaista päivittämistä. Mitä pikimmin uutta jakelurakennetta ryhdytään pohtimaan, sitä parempi.

Kun jaettavaa on vähän ja sen määrä pienenee jatkuvasti, on hullua, että samalle postilaatikolle kannetaan postia parhaimmillaan kolme kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja illalla.

Lehtiyhtiöiden edunvalvoja Medialiitto on esittänyt jakelutoimintojen yhdistämistä. Tällöin posti jaettaisiin postilaatikkoon kerran päivässä joko Postin tai jonkun muun toimijan hoitamana.

Ajatusta on helppo kannattaa. Uudistuksen keskiössä on oltava kuitenkin kansalaisten etu, ei Postin tai jonkun muun yksityisen toimijan omat intressit.