Poliittinen väkivalta on tuomittava, oli kohteena kuka tahansa

Pääkirjoitus

Perussuomalaisten eduskunta-avustaja Pekka Kataja joutui toissa perjantaina kotonaan Jämsänkoskella rajun väkivallan kohteeksi. Teon vakavuudesta kertoo se, että poliisi tutkii sitä murhan yrityksenä ja tutkintaan osallistuu myös keskusrikospoliisi.

Kataja ja perussuomalaisten johto arvioivat tuoreeltaan, että kyseessä oli poliittinen väkivalta. Tätä arviota tukee Katajan kertomus, että hyökkääjät kertoivat olevansa tuomassa postia perussuomalaisten puoluetoimistosta ja varmistivat hänen henkilöllisyytensä.

Kataja on paitsi perussuomalaisten eduskunta-avustaja myös puolueen Keski-Suomen vaalipäällikkö. Tulijoiden asia kuulostikin uskottavalta, ja Kataja avasi oven.

Väkivalta alkoi heti. On ihme, että Kataja selvisi hyökkäyksestä niin pienin vaurioin, että on pystynyt kertomaan tapauksen yksityiskohdista.

Poliittinen väkivalta on tuomittava, joutui sen kohteeksi kuka tahansa.

On kuitenkin syytä pidättyä lopullisten arvioiden tekemistä ennen kuin poliisi on saanut tekijät kiinni ja kuulusteluihin.

On huomattava, että poliisi ei ole ottanut tutkinnan tässä vaiheessa vielä mitään kantaa tekijöiden motiiveihin.

Niin perussuomalaisten kuin muidenkin puolueiden edustajien kannattaisi pidättyä politikoimasta asialla.

Niin perussuomalaisten kuin muidenkin puolueiden edustajien kannattaisi pidättyä politikoimasta asialla.

Vahinko ehti jo melkein tapahtua, kun Kataja luonnehti ensimmäisissä kommenteissaan hyökkääjiä arabin näköisiksi. Sittemmin hän täsmensi pitävänsä heitä kantasuomalaisina.

Uhrin puheiden eri versioita on toistettu mediassakin. Ensimmäiset kommenttinsa Kataja antoi jo ambulanssissa matkalla sairaalaan. Hän ehti antaa sen jälkeen vielä useita lausuntoja ennen kuin poliisi neuvoi häntä pidättyväisyyteen.

Tällaisissa tilanteissa olisi hyvä pitää mielessä journalistin ohjeet. Niissä todetaan muun muassa, että ”rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta”.

Näitä neuvoja pitäisi noudattaa silloinkin kun uhrina on politiikassa toimiva henkilö.

Tapaus on joka tapauksessa hyvin poikkeuksellinen ja tuomittava. Siksi on syytä toivoa, että poliisi saa tekijät kiinni mahdollisimman nopeasti.