Oikealle menevä kokoomus jättää tilaa keskustaan

Pääkirjoitus

Kokoomus ajautui viikonloppuna parin päivän sekasortoon, kun Kirsi Piha ilmoitti yllättäen luopuvansa Helsingin pormestariehdokkuudesta.

Vanhan viisauden mukaan politiikassa ei kannattaisi iloita naapurin saunan palosta, sillä ennemmin tai myöhemmin omankin saunan nurkat tapaavat kärähtää. Vahingonilon sijasta kannattaakin keskittyä poliittiseen arvioon kokoomuksen tilasta Helsingin tapahtumien valossa.

Helsingin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti viime marraskuussa, ettei hae jatkokautta. Seuraajaehdokasta etsittiin kissojen ja koirien kanssa, ja valinta osui lopulta Kirsi Pihaan.

Pihan meriittilista oli sinänsä vakuuttava. Hän on entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Hän jätti politiikan jo tämän vuosituhannen alussa ja perusti viestintätoimisto Ellun Kanat.

Helsingin kokoomus nimesi Pihan pormestariehdokkaaksi vain pari viikkoa sitten, joten luopuminen tuli todellisena yllätyksenä. Hän perusteli päätöstään kirjoituksella, joka jättää paljon avoimia kysymyksiä.

On arveltu, että Piha olisi yllättynyt poliittisen ilmapiirin kovenemisesta. Tämä selitys ei kuulosta uskottavalta, onhan hän viestintäyrittäjänä tottunut valmentamaan asiakkaitaan varautumaan muun muassa sosiaalisen median likasankoihin.

Perimmäiset syyt taitavat löytyä poliittisesta linjasta. Piha kuuluu kokoomuksen liberaalisiipeen ja teki tämän myös selväksi sen jälkeen, kun hänet nimettiin pormestariehdokkaaksi.

Ulkopuolisen silmin Pihan ratkaisu vahvistaa, että kokoomus on siirtymässä oikealle poliittisessa kentässä.

Kokoomuksen oikean laidan ehdokas pormestariksi oli kansanedustajaa Wille Rydman, joka sai noin kolmanneksen äänistä valintakokouksessa.

Pihan liberaalit linjaukset johtivat kipakkaan sanaharkkaan kokoomuksen oikeiston kanssa. Varsinkin sosiaalisessa mediassa käytettiin kovaa kieltä.

Piha teki nopeat johtopäätökset. Hän totesi luopumisilmoituksessaan, ettei kykenisi edustamaan kokoomuksen sisällä olevaa mielipidekirjoa. Toisin sanoen hän ei uskonut saavansa puolueen oikeiston tukea työlleen. Ei hän sitä kyllä pyydellytkään, päinvastoin.

Ulkopuolisen silmin Pihan ratkaisu vahvistaa, että kokoomus on siirtymässä oikealle poliittisessa kentässä.

Kokoomuksen tausta-analyysien mukaan se kilpailee äänistä perussuomalaisten kanssa. Niinpä kokoomuksen edustajat ovat alkaneet esittää entistä tiukempia linjauksia esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa.

Kaarros oikealle näkyy jopa Eurooppa-politiikassa. Kokoomus on pitänyt itseään Suomen EU-myönteisimpänä puolueena, mutta nyt se arvostelee koronan vuoksi tehtyjä tukipaketteja siinä missä perussuomalaisetkin.

Petteri Orpo yritti viikonvaihteessa vakuutella, että kokoomus on edelleen maltillinen keskustaoikeistolainen puolue, johon mahtuvat niin konservatiivit kuin liberaalitkin. Ulkopuolisen silmin näyttää kuitenkin siltä, että yhä useampi kokoomuslainen haluaisi unohtaa keskusta-etuliitteen tuosta määritelmästä.

Orpon asemasta on käyty jo julkistakin keskustelua. Milloin muutos sitten tapahtuukin, vahvimmat seuraajaehdokkaat tulevat puolueen oikealta laidalta.

Kansanedustaja Elina Lepomäki kiri viikonloppuna seuraajapörssin kärkeen ilmoittautumalla ehdolle Helsingin kuntavaaleihin. Näin hän profiloi itsensä puolueen pelastajaksi.

Lepomäki kuuluu puolueen ”talousoikeistoon” siinä missä kansanedustaja Juhana Vartiainenkin, josta leivotaan pikavauhtia pormestariehdokasta Pihan jälkeen.

Keskustan näkökulmasta kokoomuksen liuku oikealle on hyvin kiinnostava ilmiö. Se jättää enemmän tilaa politiikan keskikentälle. Kysymys kuuluu, kykeneekö Suomen Keskusta rp täyttämään keskikentän laajenevan tilan.