Nyt pitäisi vain päättää, kumpi tietää enemmän yritysmaailman näkymistä, keskustan Juha Sipilä vai perussuomalaisten Riikka Purra?

Pääkirjoitus

Entinen keskustan puheenjohtaja ja pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä osoitti eduskuntapuheenvuorossaan (21.10.) muutamalla sanalla, miksi ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin kannattaa suhtautua Suomessa edelläkävijän askelin.

Olen vieraillut nyt paljon yrityksissä ja viimeksi näin tällaisen pöhinän yrityskentässä it-buumin aikana monta kymmentä vuotta sitten”, Sipilä sanoi kyselytunnilla torstaina (21.10.).
 
SAMALLA Sipilä vastasi voimakkaasti perussuomalaisten puheenjohtajalle Riikka Purralle. Purra valittaa ilmastotoimien vievän suomalaisia yrityksiä pahoihin vaikeuksiin ja maalailee muutenkin mörköjä.

Purra haluaisi jopa, että Suomi luopuisi hiilineutraaliustavoitteestaan ja seuraisi eurooppalaisia kilpailijamaitaan jälkijunassa, koska Suomen hiilineutraaliustavoitteet ovat hänen mielestään mahdottomia (Suomen Uutiset 12.10.).
Sipilän mielestä asia on ihan päinvastoin.

”Jos me oikein toimimme, ilmastotoimet tuovat suomalaisille työtä ja suomalaisille yrityksille kilpailukykyä. Väitän, että me olemme muutaman vuoden sisällä sellaisessa tilanteessa, että yritykset menevät kovempaa tässä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, kuin me päättäjät täällä salissa ehdimme regulaatiota säätää”, Sipilä sanoi.

Juha Sipilä: ”Viimeksi näin tällaisen pöhinän yrityskentässä it-buumin aikana monta kymmentä vuotta sitten.”

 SIPILÄ näki siis ilmastonmuutoksen merkityksen suomalaiselle työlle ja yrittämiselle aivan eri tavalla kuin perussuomalaisten puheenjohtaja.

Pitää siis kysyä, kumpaako kannattaa uskoa, Sipilää vai Purraa? Kumpi tietää yritysmaailman todellisuutta ja yritysten tulevaisuudennäkymiä paremmin? Kumpi on parempi asiantuntija?

Diplomi-insinööri Sipiläkö, jolla on takanaan menestyneen yritysjohtajan ura? Vai valtiotieteiden maisteri Purra, jonka siviiliammatti on poliittinen suunnittelija?

Siinäpä pohtimisen aihetta.
 
SIPILÄN mukaan yritykset tulevat osaltaan ratkaisemaan ilmastonmuutoksen. Hänen näkemystään tehostaa se, että hän on myös eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja.

Valiokunnan puheenjohtajuus on näköalapaikka. Tuskinpa Sipilää kukaan voi kuitenkaan miksikään ilmastohörhöksi moitiskella.

Mutta esimerkkejä Sipilän tarkoittamasta kehityksestä näemme suomalaisista tiedotusvälineistäkin tavan takaa. Vaikka viime päiviltä näin:

Valmet Automotive rakentaa biokaasuterminaalin Uudenkaupungin tehtaalle. Biokaasun on määrä korvata maalaamon uunien lämmitykseen käytettävä kevyt polttoöljy (Taloussanomat 21.10.).

Ladattavien autojen osuus EU-alueen myynnistä nousi lähes viidennekseen (Kauppalehti 22.10). Metsäyhtiö UPM alkaa tuottaa biomateriaalista valmistettuja juomapulloja Coca-Colalle (STT 19.10.).

Superkondensaattorit mullistavat energian varastoinnin. Superkondensaattorit voivat tarjota jopa satakertaisesti tehoa akkuun verrattuna, ja niiden lataaminen onnistuu jopa minuuteissa (HS 18.10.). Ja niin edelleen.

KANNATTAA kiinnittää huomiota myös Sipilän huomautukseen:

”Jos me oikein toimimme, ilmastotoimet tuovat suomalaisille työtä ja suomalaisille yrityksille kilpailukykyä”.
Voimme siis toimia myös väärin. Voimme yrittää perussuomalaisten tapaan hypätä vasta viimeiseen vaunuun. Silloin olemme kuitenkin myöhässä, sillä nopeimmat voittavat hitaat.

Siksi Suomen ja suomalaisten edun mukaista on olla ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun etulinjassa.
Siellä kerätään myös suurimmat voitot.

Kommentit (2)

 • Lukija21

  Ihan varmasti Sipilä tietää paremmin kuin Purra, miten pöhinän alkaessa yritystukien avulla rikastutaan.

  • Lukija64

   Tännehän tulla tupsahti taas joku talousguru. No pöhinää on monenlaista.
   Yritystuilla on sääntönsä eikä niitä Sipilä ole tehnyt.
   Jos sinulla on sellainen tieto, että yritystuki menee suoraan yrittäjän kukkaroon, olet pihalla kuin mummo hangessa. Sillä rahalla työllistetään veronmksajia. Niin yrittäjiä kuin kuin yrityksen palkkaamia työntekijöitä. Kuin myös sosiaaliturvaa ja montaa muuta juttua, jotta tämä kotomaa pyörisi.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen