Kuntavaalien siirtäminen oli oikea päätös

Pääkirjoitus

Eduskunta päätti maaliskuun alussa siirtää kuntavaaleja kahdella kuukaudella eteenpäin heikon koronatilanteen takia. Jos kuntavaalit olisi pidetty normaalissa aikataulussa, vaalipäivä olisi kuluvan viikon sunnuntaina eli 17.4.

Vaalien siirtämisestä on virinnyt odotetusti keskustelua, kun koronan tartuntamäärät ovat lähteneet reippaaseen laskuun. Tässä keskustelussa on ollut vahva jälkiviisauden maku.

Kun päätös vaalien siirtämisestä tehtiin, koronatilanne on poikkeuksellisen huono. Ratkaisuun päädyttiin terveysviranomaisten antaman vahvan suosituksen pohjalta, ei poliittisen harkinnan perusteella.

Koronatilanne on nyt paljon ennustettua parempi rajoitustoimenpiteiden ansiosta. Rajoitukset ovat katkaisseet tehokkaasti taudin leviämisen ja hyvä niin.

Puoluesihteerit antoivat Helsingin Sanomissa täyden tuen siirtopäätökselle perussuomalaisia lukuun ottamatta. Perussuomalaisten eriävä näkemys ei ole yllätys. Puolue on vastustanut järjestelmällisesti vaalien siirtämistä alusta alkaen.

Se, että pahimmat pelot koronapandemian leviämisestä eivät toteutuneet, on vain lisännyt perussuomalaisten kritiikkiä päätöstä kohtaan. Tämä ei yllätä ketään. Perussuomalaiset uskovat mieluummin itseään kuin terveysviranomaisia, jos puolue hyötyy siitä poliittisesti.

Vallankaappauksesta tai vaalien varastamisesta puhuminen on osa poliittista näytelmää. Äänestäjillä halutaan uskotella kaikin tavoin, että muut puolueet tekevät viranomaisten tuella päätöksiä, joilla estetään demokraattista päätöksentekoa.

Näin ei tietenkään ole, mutta tällä tarinalla perussuomalaisten on helppo kiihottaa omia kannattajiaan.

Perussuomalaiset uskovat mieluummin itseään kuin terveysviranomaisia, jos puolue hyötyy siitä poliittisesti.

Samaan sarjaan kuuluu myös väite, että vaalien siirtämisestä tulisi jatkossa entistä helpompaa. Vaalien siirtämiseen oli tällä kertaa poikkeuksellisen vahvat perusteet.

Kuntavaalien ajankohtaa siirrettiin viimeksi vuonna 2016. Syksyn 2016 sijasta vaalit pidettiin huhtikuussa 2017.

 Yhtenä siirtoperusteena oli se, että keväällä on paremmat olosuhteet kampanjoida ulkona. Perusteet eivät varmasti olleet paremmat kuin nyt. Tästä huolimatta kukaan ei keksinyt pelotella äänestäjiä demokratian halventamisella.

Kuntavaalien järjestäminen kesäkuun 13. päivänä on nykytiedon valossa paljon turvallisempaa kuin alkuperäisessä aikataulussa. Koronatartuntojen määrä on suurella todennäköisyydellä selvästi nykyistä alhaisemmalla tasolla.

Myös kaikki riskiryhmäläiset, ikäihmiset ja osa työikäisistäkin on vaalipäivään mennessä saatu rokotettua. Kenenkään ei tarvitse jättää äänestämättä terveyden menettämisen pelossa.

Kuntavaalit voidaan järjestää kesäkuussa terveysturvallisesti. Siirtopäätös oli täysin oikea. Jälkikäteen on aina helppo viisastella ja osoitella virheitä.