Kulmunin keskusta ei hae poliittisia pikavoittoja – uutta nousua haetaan pienin askelin

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtajaksi viime viikonvaihteessa valittu Katri Kulmuni piti ensimmäisen linjapuheensa puoluehallituksen kokouksen yhteydessä torstaina. Kovasti odotetun puheen sisältö oli sekä keskustan että puhujansa näköinen.

Tuore puheenjohtaja nosti puheessaan esille useita keskustalaisille tärkeitä ja tuttuja teemoja: lapsiperheet, heikommassa asemassa olevien auttamisen, yrittämisen, aluepolitiikan ja vastuullisen taloudenpidon.

Niille, jotka odottivat uudelta puheenjohtajalta yllättäviä poliittisia ulostuloja, puhe saattoi olla pettymys.

Keskustajohtaja kuvasi itseään tahtopoliitikoksi. ”Politiikka on tahtomista. Vain tahtomalla ihmisten arki tehdään paremmaksi. Vain tahtomalla muutetaan Suomea ja maailmaa. Vain tahtomalla rakennetaan tulevaisuutta.”

Kulmuni haluaa palauttaa keskustan luottamuksen takaisin askel kerrallaan. Poliittisten irtopisteiden keräämisen kerääminen ei kuulu uuden puheenjohtajan valikoimaan.

Luottamuksen rakentaminen on Kulmunin mukaan kaikkien keskustalaisten vastuulla, ja sitä on tehtävä jokaisena päivänä kaikkialla Suomessa. Se edellyttää puolueväeltä yhteistä suuntaa ja sanomaa.

Kulmuni muistutti, että suomalaiset ovat luottaneet keskustaan sen keskeisten arvojen ja aatteiden takia. Nämä arvot, kuten yhteiskunnallinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, ovat olleet ja ovat yhä keskustan toiminnan kulmakiviä.

Keskustan ei siis tarvitse keksiä uutta tarinaa olemassaolonsa perusteeksi. Puolueen on asetettava poliittiset tavoitteet kuitenkin niin, että kansalaiset kokevat ne itselleen tärkeiksi.

Kulmuni puolusti hallitusyhteistyötä. Hän muistutti, että Suomea on rakennettu vuosikymmeniä menestyksekkäästi keskustan ja SDP:n yhteistyöllä.

”Keskustan ja SDP:n yhteisenä tavoitteena on ollut ja tulee myös tulevaisuudessa olla yhteisen Suomemme kehittäminen niin, että jokaisella on työtä ja kaikki suomalaiset ja koko maa pysyvät samassa veneessä.”

Harva enää muistaa, että ilman punamultaa Suomessa ei olisi maailman parasta ja tasa-arvoisinta koulujärjestelmää. Ilman keskustan tahtopolitiikkaa Suomessa ei olisi myöskään laajaa maakuntayliopistoverkkoa.

Näillä päätöksillä on taattu tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen koulutus kaikkialla Suomessa. Tätä hedelmällistä yhteistyötä keskusta lupaa jatkaa hallituksessa Kulmunin johdolla.

Keskustan on asetettava poliittiset tavoitteet kuitenkin niin, että kansalaiset kokevat ne itselleen tärkeiksi.

Keskusta luottaa hallitusyhteistyöhön. Hallitusohjelman kirjauksista puolue pitää kuitenkin tiukasti kiinni. Järkevästä talous- ja työllisyyspolitiikasta huolehtimisessa keskustalla on Kulmunin mukaan tärkeä rooli.

Hallitusohjelman tavoite 60 000 uudesta työpaikasta kuluvalla vaalikaudella ei synny tyhjästä. Kulmunin mukaan keskusta ”on valmis kääntämään kaikki kivet” työpaikkojen synnyttämiseksi”. Samaa aktiivisuutta keskustan puheenjohtaja perää muilta hallituspuolueilta.

Jotta työllisyystavoitteiden saavuttamisessa päästään eteenpäin, ensi viikon budjettiriihessä on Kulmunin mukaan päätettävä ensimmäisistä työllistävistä ratkaisuista.

Keskustan uusi puheenjohtaja tarjosi yhteistyön kättä myös ammattiyhdistysliikkeelle. Hän korosti keskusta olevan sopimisen puolella.

 ”Uskon että myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa pystymme löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Työmarkkinoilla tarvitaan luottamusta, uudistuksia ja sopimista ja vastauksia siihen, mistä uusi työ tulee.