Koronapassi on vaihtoehto suljetulle yhteiskunnalle

Pääkirjoitus

Suomen koronaluvut ovat nousseet viime viikkoina hälyttävästi. Tartunnat ovat kasvaneet erityisesti nuorten aikuisten ja rokottamien henkilöiden keskuudessa.

Hyvä uutinen on, että koronarokotukset ovat toimineet odotetulla tavalla. Rokotetuista vain harvat ovat sairastuneet. Jos tauti on iskenyt, sen oireet ovat olleet selvästi lievempiä kuin rokottamattomilla.

Rokotteiden ansiosta koronakuolemia on ollut tartuntamääriin nähden selvästi vähemmän kuin pandemian alkuvaiheessa. Tartuntamäärän kasvu on kuitenkin nostanut sairaalahoidossa olevien potilaiden määrää. Myös tehohoitoa tarvitsevia potilaita on tällä hetkellä enemmän kuin kesän alussa.

KORONAROKOTUKSET ovat edenneet Suomessa kohtuullista tahtia. Kaksi koronarokotetta on saanut 36 prosenttia ja yhden rokotteen 66 prosenttia koko väestöstä.

Koronatartuntojen määrän hillitsemiseksi rokotekattavuus on saatava selvästi nykyistä korkeammalle tasolle. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tavoitteena on, että 85 prosenttia väestöstä saadaan rokotettua.

Elokuussa käynnistyvät 12-15-vuotiaiden rokotukset nostavat rokotekattavuutta ja hillitsevät samalla koronatartuntoja nuorten keskuudessa.

Uusimpien tietojen jälkeen kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, miksi koronarokotteen ottaminen on viisasta.

Kansalaisten suhtautuminen koronaan ja siihen liittyviin rajoituksiin on nyt kovalla koetuksella. Uusiin rajoituksia ei oteta enää vastaan niin myötämielisesti kuin koronan alkuvaiheessa.

SUOMESSA on kannustettu perinteisin keinoin kansalaisia ottamaan koronarokote. Viranomaiset ovat vedonneet tutkimustietoon ja luottaneet siihen, että ihmiset uskovat salaliittoteorioiden sijaan tutkittuun tietoon.

Lähes puolitoista vuotta kestänyt koronakriisi on ollut ankara koettelemus. Kansalaisten suhtautuminen koronaan ja siihen liittyviin rajoituksiin on nyt kovalla koetuksella. Uusiin rajoituksia ei oteta enää vastaan niin myötämielisesti kuin koronan alkuvaiheessa.

Hallitus ja viranomaiset etsivät nyt tehokkainta tapaa päästä irti koronapandemian kourista. Yhdeksi vaihtoehdoksi on nostettu rokotetuille annettava koronapassi.

KORONAPASSI on jo käytössä muutamissa Euroopan maissa, ja joissakin maissa harkitaan parhaillaan sen käyttöönottoa.

Hallituksen sisältä on näytetty varovaisesti vihreää valoa koronapassille. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoo käynnistäneensä valmistelun koronapassin käytöstä kulttuuri- ja urheilutapahtumissa. Kurvisen mukaan voimavarat kannattaa nyt käyttää koronapassiin käyttöönottoon ja koronan pikatestaamiseen.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä on käynnistänyt vastaavan selvityksen jo aikaisemmin omalla toimialallaan.

Koronapassi on herättänyt etukäteen vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Oikeusoppineet ovat vastustaneet sen käyttöönottoa, koska se voi rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia.

Perustuslaillisista ongelmista huolimatta koronapassi on monille helpompi vaihtoehto kuin yhteiskunnan sulkeminen koronan leviämisen estämiseksi. Suljetussa yhteiskunnassa kärvistely on tuskin kenenkään mielestä houkutteleva vaihtoehto.

Päättäjien on kyettävä kriisitilanteessa arvioimaan kokonaisuutta. Näin on tehty myös muissa Euroopan maissa. Miksi näin ei toimittaisi myös Suomessa?