Koronaepidemia ravistelee maailmaa ja Suomea ennennäkemättömällä tavalla

Pääkirjoitus

Koronaviruksen leviäminen on saanut kansalaiset varpailleen ympäri maailmaa. Taudin nopea siirtyminen maasta toiseen ja ihmisestä ihmiseen etenee nyt vauhdilla.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkona koronavirusepidemian pandemiaksi eli maailmanlaajuisesti levinneeksi taudiksi. Vaikka tauti on hengenvaarallinen vain riskiryhmille eli sairaille ja vanhuksille, sen vaikutukset tuntuvat laajasti kaikkialla.

Suomessa koronaviruksen saaneiden määrä on kasvanut kuluneen viikon aikana ripeää tahtia. Torstaina tartunnan saaneita oli jo yli 100.

Suomi seuraa tartunnan saaneiden määrissä muita Pohjoismaita pienellä viipeellä niin tartunnan saaneiden kuin toimienkin osalta. Odotettavissa onkin, että tartuntamäärien kasvaessa Suomessa tehdään samat toimenpiteet kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Toimenpiteet koronaepidemian taltuttamiseksi ovat kaikkialla maailmassa poikkeuksellisen massiivisia. Rauhan aikana tällaisia toimia ei ole aikaisemmin koettu tai nähty.

Hallituksen suosituksesta suuret yleisötilaisuudet perutaan tai ainakin yleisön pääsyä tapahtumiin rajoitetaan merkittävästi. Päätös vaikuttaa suoraan moniin urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Ulkoministeriö kehottaa kansalaisia välttämään matkustamista ulkomaille ilman pakottavaa syytä. Kansalaisia kehotetaan välttämään turhaa matkailua myös kotimaassa.

Toimenpiteet koronaepidemian taltuttamiseksi ovat kaikkialla maailmassa poikkeuksellisen massiivisia. Rauhan aikana tällaisia toimia ei ole aikaisemmin koettu tai nähty.

Viranomaisten toimet ovat rajuja, mutta välttämättömiä virusepidemia rauhoittamiseksi. Hallituksen ja viranomaisten tekemät päätökset perustuvat asiantuntijoiden tekemiin arvioihin.

Hallituksen keskeinen tavoite on hillitä epidemian äkillistä leviämistä, jotta terveydenhuoltojärjestelmä ei joudu liian kovalle rasitukselle.

Moitteet, että hallitus on reagoinut koronavirukseen liian hitaasti ja ponnettomasti, ovat suurta jälkiviisautta ja politiikkaa. Uskottavasti toimiva hallitus ei voi perustaa omaan toimintaansa maallikoiden mutu-tuntumalla antamiin neuvoihin.

Viranomaisten päätösten pitää perustua tosiasioihin. Niiden on oltava lisäksi oikein mitoitettuja sekä kansalaisten terveyden että turvallisuuden kannalta.

Digi- ja somemaailma tuo tällaisessa kriisitilanteessa oman haasteensa. Tietoa, oikeaa ja väärää, on liikkeellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kansalaisilta oleellisen ja oikean tiedon poimiminen edellyttää hyvää medialukutaitoa.

Kaikki, mitä verkossa liikkuu, ei ole totta. Pahimmillaan väärä informaatio aiheuttaa kansalaisissa turhaa paniikkia ja ahdistusta.

Suomalaisten kannalta tärkeintä on, että hallitus ja viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti ja ovat valmiita vielä ankarampiin toimiin epidemian taltuttamiseksi, jos tilanne niin vaatii.

Jo tähän mennessä valtiovallan tekemät toimenpiteet ovat olleet sellaisia, että kenellekään on tuskin jäänyt epäselväksi, kuinka vaikeasta tilanteesta on kysymys.

Kokonaan toinen juttu on, kuinka syvät arvet koronaepidemia jättää Suomen ja maailman talouteen. Nyt on selvää kuitenkin se, että vaikutukset ovat vakavat ja niistä toipuminen kestää vuosia.