Keskustan puheenjohtajakilpa on kahden kauppa – uuden puheenjohtajan harteilla on kovat odotukset

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtajavalinnasta on tulossa kahden tasaväkisen ehdokkaan Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin välinen kilpailu. Puolueväen toiveet vielä laajemmasta ehdokaskatraasta eivät näillä näkymin toteudu.

Uusien ehdokkaiden ilmaantuminen viisi viikkoa ennen varsinaista valintapäivää on toki mahdollista. Realistista se ei ole. Menestysmahdollisuuksien kannalta aikataulu on yksinkertaisesti liian tiukka.

Keskustan uusi puheenjohtaja valitaan syyskuun 7. päivä ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa. Puheenjohtajakiertue käynnistyy 10. elokuuta ja jatkuu aina puoluekokoukseen saakka.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi ilmoitti alkuviikosta, ettei hän lähde mukaan kamppailemaan keskustan puheenjohtajan paikasta.

Kemppi perusteli päätöstään muun muassa sillä, että hän olisi joutunut lähtemään kilpaan ”liian monta metriä” takamatkalta.

Asetelma ei olisi Kempin mukaan ollut reilu hänelle itselleen eikä hänen tukiryhmälleen. Kempin perustelut eivät jätä selittelyille sijaa.

Keskustan kentällä on kova paine päästä keskustelemaan puolueen linjasta, tavoitteista ja tulevaisuudesta.

Keskustan uuden puheenjohtajan lähtötilanne on vähintäänkin haastava. Puolueen kannatus on kevään eduskuntavaalien tappion jälkeen vajonnut entisestään.

Helsingin Sanomien tuoreen gallupin (30.7.) mukaan keskustan kannatus on tällä hetkellä piirun verran yli 12 prosenttia. Näin alhaisia kannatuslukemia ei puolueelle ole mitattu miesmuistiin.

Osa kannattajista tuntuu edelleen kakistelevan keskustan päätöstä lähteä mukaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vetämään hallitukseen. Hämmennystä on osaltaan vahvistanut edellisen ja nykyisen hallituksen välinen ideologinen ristiriita.

Tässä tilanteessa keskustan kentällä on kova paine päästä keskustelemaan puolueen linjasta, tavoitteista ja tulevaisuudesta. Puolueen puheenjohtajakilpa ja syksyn ylimääräinen puoluekokous tarjoavat keskustelulle ainutlaatuisen mahdollisuuden.

Puoluekokousedustajien tehtäväksi jää arvioida, kumman puheenjohtajaehdokkaan johdolla keskusta kykenee uudistumaan ja nousemaan jälleen kerran maan suurimmaksi puolueeksi.

Keskustan puheenjohtajuus ei ole koskaan ollut helppo tehtävä. Sitä se ei ole nytkään.
Uuden puheenjohtajan osalta kovin työ alkaa syyskuun puoluekokouksen jälkeen.