Keskustan on rakennettava itse nousun eväät

Pääkirjoitus

Puolueiden kannatusmuutokset jäivät Ylen uusimmassa kannatusmittauksessa vähäisiksi. Syksyn ankarat poliittiset väännöt eivät sittenkään vaikuttaneet puolueiden voimasuhteisiin.

Suuria johtopäätöksiä tuoreesta gallupista ei kannata eikä voi tehdä. Jotain osviittaa ne kuitenkin antavat.

Suurimman puolueen aseman säilyttänyt SDP tuli edellisessä mittauksessa reilusti alas, mutta piti nyt pintansa ja nosti jopa hieman kannatustaan. Pääministeripuolueelle tämä on hyvä signaali.

Oppositiopuolueiden vahva vyörytys hallitusta kohtaan ei kasvattanut niiden kannatusta.  Eduskunnassa ja mediassa käydyn vilkkaan keskustelun perusteella odotukset opposition leirissä olivat varmasti korkeammalla.

Mielenkiinto keskustan kannatusta kohtaan oli tällä kertaa poikkeuksellisen suurta. Tämä näkyi myös ensimmäisissä Ylen mielipidetutkimusta ilmestyneissä arvioissa ja kommenteissa.

Media-arvioiden perusteella puolueen puheenjohtajan vaihtumisen olisi pitänyt näkyä suurempana kannatuksen nousuna. Se, mihin nämä odotukset perustuivat, jäi kertomatta.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon ensimmäinen gallup oli plusmerkkinen. Vaikka nousua oli vain 0,2 prosenttiyksikköä, suunta on oikea. Keskustan kannalta tärkeintä oli, että etumerkki oli oikea.

Puolueen kannatus on nyt Ylen kahdessa edellisessä mittauksessa hieman kasvanut. Tämä vahvistaa puolueen itseluottamusta.

Keskustan kannattajien itsetunnon kannalta huomionarvoista oli myös se, että vihreät tipahtivat keskustan taakse.

Pikavoittoja ei ole tullut keskustalle ennenkään, eikä niitä ole luvassa tulevaisuudessakaan.

Vaikka keskustan suunta on oikea, puolueella ei ole mitään syytä henkseleiden paukuttamiseen. Kannatuksen uudelleenrakentaminen on vasta alkutekijöissään.

Toiveet, että puolueen kannatus nousee itsestään uuden puheenjohtajan johdolla, kannattaa unohtaa kättelyssä. Puheenjohtaja tarvitsee koko kentän tuen ja avun luottamuksen rakentamisessa.

Pikavoittoja ei ole tullut keskustalle ennenkään, eikä niitä ole luvassa tulevaisuudessakaan. Vahvan pohjan rakentaminen ottaa oman aikansa. Niin tälläkin kertaa.

Äänestäjien luottamuksen saamista helpottaa, jos puolue keskittää voimavaransa omien tavoitteidensa toteuttamiseen. Pelkkä reagointi muiden puolueiden poliittisiin aloitteisiin tai päivänpoliittisiin tapahtumiin ei riitä.

Keskustassa saa ja pitää olla tilaa erilaisille näkemyksille. Keskustelun pitää kuitenkin olla sivistynyttä ja toisen mielipidettä arvostavaa. Sisäisesti riitelevä puolue ei vetoa liikkuviin äänestäjiin.

Koronakriisin aikana ei ole helppo tehdä politiikkaa tai profiloitua omilla näkemyksillä. Niin on kuitenkin pystyttävä tekemään.

Keskustan kannalta ensimmäinen todella mittari on ensi kevään kuntavaalit. Jotta vaaleissa tulisi menestystä, puolueen on onnistuttava ehdokashankinnassa. Puolue, jolla on vetovoimaa ja jossa on hyvä henki, vetoaa niin äänestäjiin kuin mahdollisiin kuntavaaliehdokkaisiin.