Keskustan järkivihreä ilmastopolitiikka sai vahvan puolestapuhujan

Pääkirjoitus

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas on edustanut jo pitkään tolkun ääntä ilmastonmuutoskeskustelussa. Hän jatkaa samoilla linjoilla uudessa kirjassaan Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin.

Taalas pitää tärkeänä, että ilmastomuutoskeskustelussa nostetaan faktat ja mittasuhteet keskiöön pelottelun sijaan. Tähän asti mediakeskustelussa isot ja pienet asiat ovat hänen mukaan menneet pahasti sekaisin ja tästä on aiheutunut turhaa ahdistusta ihmisille.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvittavat toimet eivät edellytä kansalaisilta järisyttäviä elämäntapamuutoksia toisin kuin kärkkäimmissä puheenvuoroissa on esitetty. Taalaksen mukaan ilmastofanaatikot ovatkin saaneet liian suuren painoarvon julkisessa keskustelussa.

Ilmatieteenlaitoksen entisen pääjohtajan ja ilmastoasiantuntijan huoli ei ole turha. Kuten hän itse toteaa, kärjekkäät ilmastopuheet kääntyvät herkästi itseään vastaan ja nostavat turhaan populistien suosiota.

Näin on käynyt Yhdysvalloissa ja myös Suomessa.

Halu rajoittaa kanssaihmisten liikkumisen, ruokavalion, asumisen tai vapaa-ajan vieton tapoja tai lapsilukua ilmastonmuutoksen torjunnan varjolla on varmasti nostanut monia ihmisiä takajaloilleen, Taalas toteaa kirjassaan.

Suomessa ilmastomuutoksen äärilaitaa ovat edustaneet vihreät. He ovat ahkerasti opastaneet ja syyllistäneet muita ihmisiä ja puolueita ilmastokatastrofin hengessä. Ilmapiiri on pahimmallaan ollut hyvin hurmoshenkinen ja ahdasmielinen.

Esimerkiksi keskustan järkivihreää linjaa on vihreissä katsottu ylimielisesti ja vähättelevästi. Tätä taustaa vasten Taalaksen näkemykset, jotka tuntuvat olevan kuin yksi yhteen keskustan kanssa, ovat erittäin tervetulleita.

Vähemmän yllättävää on se, että myös Taalas on joutunut näkemystensä kanssa tukkanuottasille niiden tutkijoiden kanssa, joiden mielestä hänen mielipiteensä ovat vääriä – siis ilmaston kannalta liian löysiä. Näin on käynyt muun muassa metsien hiilinielukeskustelussa.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvittavat toimet eivät edellytä kansalaisilta järisyttäviä elämäntapamuutoksia toisin kuin kärkkäimmissä puheenvuoroissa on esitetty.

Tilanne ilmastonmuutoksen suhteen ei ole niin lohduton, mitä fanaatikot ovat esittäneet.

Vuoden 2020 saldo on ilmastonmuutoksen torjumisen suhteen vahvasti positiivinen. EU, Kiina, Japani, Etelä-Korea, Etelä-Afrikka ja USA:n uusi hallinto ovat julkistaneet kunnianhimoisia tavoitteita. Lisäksi merkittävä joukko isoja yrityksiä on finanssialan ohella sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ilmastonmuutoksesta keskustellaan laajasti ja ihmiset ovat ymmärtäneet, että tilanteen korjaaminen edellyttää muun muassa luopumista fossiilisista polttoaineista.

Viesti, jota ilmastotieteilijät ovat toitottaneet jo 40 vuotta, on nyt Taalaksen mukaan kuultu.

–Sekä poliittiset päättäjät että useat yritykset että finanssitoimijat ovat kuulleet tämän viestin ja haluavat olla ratkaisemassa tätä ongelmaa. Että toivoa on, mutta vielä ei olla nähty sitä myönteistä käännöstä ilmakehässä, hän sanoo.

Taalas korostaa, että ilmastotoimilla on myös hyötyjä, ei vain haittoja.

– Uskon, että sähköautot halventuvat. Maalämpö on houkutteleva ratkaisu. Kasvisruokavalio on myös terveellinen. Kevyt liikenne on myös terveyden kannalta hyvä asia.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin näkemykset tuovat ilmastokeskusteluun uuden ja rohkaisevan sävyn. Tärkein viesti on, että ilmastomuutoksen torjuminen on täysin mahdollista, eikä sen onnistuminen edellytä nykyisen elintapojen totaalista muutosta.

Kommentit (1)

  • Mustikka

    Taalaksen lausunnot antoivat täys tyrmayksen Vihreille. Metsien taloudellisessa hyödyntämisessä Taalas oli ihan eri mieltä Vihreiden kanssa. Vihreät käyttävät härsksiti ilamstopolitiikkaa vain ihan muiden tavoitteidn ajamiseen. Ihmiset näkevät tämän ja sen takia ei missään asiassa haluta olla samaa mieltä Vihreiden kanssa. Se aiheuttaa vastenmielisyyttä järkeviinkin ilmastotekoihin, mikä on ilmastomuutoksen kannalta vaihingollista. Tähänkin Taalas viittasi puheessaan. Vihreät ovat siten pahin este ilmastomuutoksen estämiselle ja täysin valheellisesti käyttävät sitä omien muiden poliittisten tavoitteiden ajamisee. Jos Vihreät oikeasti haluaisivat olla pelkästään luonnonsuojelija, noudattaisivat ne mahdollisismman tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Esim. jokainen tänne tullut pakolainen pahentaa ilmastomuutosta.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen