Keskusta yrittää tehdä välttämättömyydestä hyveen hajauttamalla puoluekokouksen

Pääkirjoitus

Koronavirus heiluttaa nyt paitsi taloutta myös politiikan käytäntöjä. Tästä saatiin uusi osoitus torstaina, kun keskustan puoluehallitus päätti muuttaa Oulun puoluekokouksen etäkokoukseksi.

Puoluehallitus esittää, että Ouluun kokoontuisivat vain Pohjois-Pohjanmaan piirin edustajat. Kaikkien muiden piirien edustajille järjestettäisiin mahdollisuus osallistua kokoukseen etäjärjestelyillä oman piirijärjestön alueella. 

Joidenkin pienempien piirien aluekokoukset saatetaan yhdistää. Alueellisia kokouspaikkoja tulee joka tapauksessa luultavasti toistakymmentä eri puolille Suomea Helsingistä Rovaniemelle.

Näin pyritään suojaamaan kaikki edustajat koronavirustartunnoilta. Monet edustajat ehtivätkin jo harkita Ouluun lähdön peruuttamista viruksen pelossa.

Lainsäädäntö mahdollistaa kokoukseen osallistumisen etäyhteyksien kautta. Viime keväänä etäkokouksia opeteltiin pitämään lukemattomilla työpaikoilla, joten tekniikka lienee tuttua suurelle osalle kokousedustajista. Mittakaava on nyt vain paljon suurempi.

Parhaassa tapauksessa etäkokoukset keräävät julkisuutta enemmän kuin yhdessä paikassa pidetty kokous. Maakuntien tiedotusvälineiden on helpompi seurata alueidensa edustajien kannanottoja ja äänestysnumeroita, kun toimittajaa ei tarvitse lähettää Ouluun asti.

Myös virallisten edustajien määrä voi nousta etäjärjestelyillä suuremmaksi kuin mihin viime vuosien puoluekokouksissa. Näin välttämättömyydestä voi tulla jopa hyve.

Etäkokousten onnistuminen edellyttää, että tekniikka todella toimii. Jokaisen edustajan on oikeasti päästävä ääneen yhtä helposti kuin perinteisissä suurkokouksissa.

Tekniikan rakentamiseen ja muihin järjestelyihin on nyt aikaa vain runsaat kolme viikkoa, ei yhtään liikaa.

Toivottavasti puoluekokous kyetään järjestämään torstain suunnitelman mukaisesti. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Toivottavasti puoluekokous kyetään järjestämään torstain suunnitelman mukaisesti. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Jos koronapandemia toinen aalto pääsee iskemään Suomeen täydellä voimallaan, puoluekokouksen järjestäminen edes etäjärjestelyillä voi käydä mahdottomaksi.

Puoluekokouksen uusi lykkäys loisi erittäin vaikean tilanteen. 

Uskottavan politiikan yksi ehto on, että puolueella on kiistaton puheenjohtaja. Johtajavaalin venyminen epämääräiseen tulevaisuuteen heikentäisi puolueen toimintaedellytyksiä.

Muutaman kuukauden lykkäystä ei kannattaisi harkita. Jos kokousta ei kyetä järjestämään syyskuussa, sitä ei välttämättä kyetä pitämään joulukuussakaan.

Jos uutta lykkäystä joudutaan harkitsemaan, puoluekokous kannattaisi suosiolla siirtää ensi kesään ja keskittyä kuntavaaleihin nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin johdolla. Muiden puheenjohtajaehdokkaiden pitäisi silloin keskeyttää kampanjansa kuntavaaleihin asti.

Näitä vaihtoehtoja kannattaa pohtia jo nyt, sen verran sumuisiksi koronapandemian näkymät ovat käyneet viime päivien aikana.