Keskusta voisi käydä EU-keskustelun johtoon
Vaikka kesä on kauneimmillaan, keskustassakin pitäisi valmistautua. Edessä on keskustelu siitä, miten Euroopan unionia korjataan.
Ison-Britannian kansalaisten enemmistön antama muistutus on otettava tosissaan.
Äänestyksen jälkeen on nähty monenlaisia reaktioita, reippaita ylilyöntejäkin.
On koettu pörssiromahdus, joka jäi hetkelliseksi. Valuuttojen arvot ovat heilahdelleet. On arvailtu Ison-Britannian hajoamisen uhkaakin.
Suomessa ulkoministeri sai tukkapöllyä, kun meni vierailemaan saarivaltakunnassa kohta äänestyksen jälkeen.
Ehkä seinille ei kannata kuitenkaan vielä hyppiä. Iso-Britannia on yhä unionin jäsen, talousmahti ja myös suomalaisyritysten merkittävä kauppakumppani.
Ja vaikka ei olisikaan, kansalaisten mielipidettä on paras olla pilkkaamatta.
Yksi johtopäätös on kuitenkin varma: unionin pitää ottaa opikseen. Sen pitää muuttua.
Unionin on hankittava lisää kansalaisten luottamusta. Sen hyvien puolien on kirkastuttava. Sen on pystyttävä kehittymään niin, että uusia kansanäänestyksiä ei vakavasti ryhdytä puuhaamaan. Parasta olisi, jos brititkin haluaisivat ennen pitkää takaisin.
Miten tämä tapahtuu? Siitä on nyt keskusteltava.
Hyvä, usein lausuttu periaate on, että unionin on oltava ”suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa”. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Mitkä ovat suuria asioita, joissa unionin on oltava vahva?
Ilmastonmuutoksen torjunta. Rikollisuuden ja terrorismin vastainen taistelu, tietysti. Yhteinen maatalous? Entä yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka? Miten sillä menee? Onko unionista muodostettava sotilasmahti?
Talouskehityksessä on yhä työtä. Kreikasta puhutaan vähemmän, mutta kriisit eivät ole ohi. Miten ne vältetään tulevaisuudessa? Enemmän yhteistä talouspolitiikkaa, vai? Yhteinen valtiovarainministeri? Pankkiunioni ja velkojen yhteisvastuu?
Entä siirtolaiskysymys ja maahanmuutto? Miten liiallista sääntelyä ja byrokratiaa pitäisi käytännössä purkaa?
Ja niin edelleen.
Keskustalla on nyt tärkeä rooli Suomen EU-viestin viejänä.
EU-maiden johtajat keskustelevat unionin tulevaisuudesta jo syyskuussa Slovakian Bratislavassa. Suomea edustaa pääministeri Juha Sipilä.
Olisiko se työmaan aloituskokous? Pitäisikö käynnistää uusi tulevaisuuskonventti?
Ehkä sellainen olisi liian suuri hanke. Jotain näkyvää on kuitenkin tehtävä, josta kansalaiset ymmärtävät, että johtajat ovat tajunneet Brexit-viestin.
Keskustalla on tärkeä rooli Suomen viestinviejänä. Keskusta on päähallituspuolue. Pääministeri on Suomen tärkein EU-toimija. Keskustalla on paljon päteviä EU-osaajia.
Mutta myös kansalaisten ääntä tarvitaan. Siihen keskustan kansanliikeluonne ja laaja organisaatio tarjoavat hyvän mahdollisuuden. Suomenmaakin on käytettävissä.
Toimeen siis.