Keskusta on hyvä syntipukki, mutta kaikella on rajansa

Pääkirjoitus

Keskustaa on moitittu julkisuudessa niin median kuin hallituskumppaneiden taholta siitä, että se ei ole sitoutunut täysimääräisesti hallituksen päätöksiin. Puolueen on sanottu olevan hallituksessa mukana vain toisella jalalla ja kiristävän muita hallituspuolueita tasaisin väliajoin.

Keskusta on siis ikävä hallituskumppani. Se torppaa muiden hallituspuolueiden ”hyvät” ideat ja vaatii, että valtion varoja ei käytetä holtittomasti.

Oppositiopuolueet ovat puolestaan kritisoineet keskustaa vasemmiston ja vihreiden apupuolueeksi. Puolueeksi, jolla ei ole omaa tahtoa. Puolueeksi, joka pitää vallasta kiinni kynsin hampain, mutta antaa kaikesta periksi.

Tarinat ovat keskenään pahasti ristiriidassa. Silti molempia tarinoita välitetään totuutena. Hyvä kysymys kuuluu, miksi?

Keskustan syyllistäminen sopii mainiosti hallituskumppaneille ja myös oppositiolle. Myös media potkii mielellään keskustaa. Se on helppo maalitaulu.

KESKUSTAN syyllistäminen sopii mainiosti hallituskumppaneille ja myös oppositiolle. Myös media potkii mielellään keskustaa. Se on helppo maalitaulu.

Jos hallitus tekee ikäviä talouspäätöksiä, niin hallituspuolueen syyttävä sormi osoittaa helposti keskustaa ja sen puheenjohtajaa Annika Saarikkoa. Tästä malliesimerkki on hallituksen vuodelle 2023 sopima 370 miljoonan euron menosäästöt, joista 35 miljoonaa kohdistuu opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Osa hallituskumppaneiden kannattajista ja avustajakaartista kyseenalaisti sosiaalisessa mediassa säästöpäätöksen ja moitti avoimesti Saarikkoa päätöksestä.

Hallituksen yhteisestä päätöksestä irtautuminen oli poikkeuksellisen näyttävää. Jos keskusta olisi tehnyt saman tempun, puoluetta olisi raadeltu julkisuudessa olan takaa. Keskustan päättäjiltä olisi tivattu, että ”seisotteko hallituksen päätöksen takana vai ette”.

Keskustan ollessa maalitauluna asia ei kiinnosta ketään, ei edes mediaa.  

Helppo selitys on, että keskusta leikkasi rahaa tieteeltä ja tutkimukselta ja antoi rahat turvetuottajille. Tämä ei tietenkään ole totta, mutta se kuulostaa muiden hallituspuolueiden kannattajien silmissä hyvältä. Hyvä tarina myy, vaikka sillä ei olisi totuuden kanssa mitään tekemistä.

HALLITUSTAIVAL ei ole ollut keskustalle helppo. Sitä ei voi eikä tarvitse kiistää. Hallituksen sisäisen yhtenäisyyden vaaliminen on kuitenkin kaikkien hallituspuolueiden ja erityisesti pääministeripuolueen tehtävä.

Hallituspuolueiden edustajien jatkuvat vuodot medialle ja omien pelien pelaaminen eivät lisää yhtenäisyyttä. Tällainen toiminta päinvastoin syö hallituksen omaa uskottavuutta ja ajaa puolueita entistä kauemmaksi toisistaan.

Jokaisen hallituspuolueen on itse päätettävä, miten ja millä toimin se haluaa edistää yhteistä tavoitetta myös silloin, kun ratkaistavana on hankalia asioita. Vastuunpakoilu ja syyllisten etsiminen sopivat huonosti yhteen näiden tavoitteiden kanssa.

Kommentit (3)

 • Lukija24

  Rakenneuudistusten lykkääminen johtaa niiden toteutumiseen karulla tavalla ennemmin tai myöhemmin.
  Kukaan muu hallituksessa ei aloitteellisesti niitä vie eteenpäin kuin Keskusta. Jos Keskusta ei pidä siitä kiinni mikä sovittiin jo hallituksen alussa niin hallituksessa pysyminen on vakava virhe Suomen talouden näkökulmasta.
  Koronalainat ja siitä seuraava koronalaskut vain lisäävät tarvetta saada työllisyys nousuun.
  Eli rakenneuudistuksille oli jo ennen Koronaa valtava tarve ja nyt se on vielä suurempi.
  Ellei mitään tehdä niin jossain vaiheessa velaksi eläminen heikentää Suomen luottokelpoisuuden jyrkkään laskuun ja silloin korkomenot nousevat miljardeilla ja leikkauslistat johtavat todellisen hyvinvointiyhteiskunnan purkuun kurjuuteen ja köyhyyteen.
  Viisas hallitus toimii edeltä ja tämä hallitus ei vielä ole siihen yltänyt puheista huolimatta.
  Matti Toivola Sievi.

 • Lukija63

  Minä ainakin olen tyytyväinen jos keskusta saa kunnallisvaaleissa 2,5 – 3 % enemmän ääniä kun ennakkona olleet gallupit ovat lupailleet. Pitää yrittää vain toimia sitten sen mukaan. Jokaiseen hallitukseen pitää myös mennä mukaan jos vain on mahdollista. Odotan Keskustan, Kokoomuksen ja Demarien yhteishallitusta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Pelkkään kokoomusvetoiseen hallitukseen en lähtisi. Emme pärjää oikeistolaisuudessa kokoomukselle se on jo nähty monesti.

 • Nipsu

  Keskustaa Nipsu äänestää huolimatta haukkumisista. Ne eivät yksinkertaisesti pidä paikkansa. Keskustalle vieritetään kaikki syyt – miksikö? Koska Keskusta on kaikkein osaavin ja siksi kova vastus muille puolueille. Osaavaa puoluetta pelätään ja siksi alituinen haukkuminen on käynnissä. Lehdistö on puolueellista ja populistit haukkuvat kuin rakkikoirat… Keskusta kyllä selviää – käytetään vain omaa tervettä järkeämme!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen