Keskusta ei tarjoa enää tuulensuojaa kokoomukselle

Pääkirjoitus

Päähallituspuolueen asema ei ole koskaan helppo. Tämä käy selvästi ilmi vaalitilastoista. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että pääministeripuolue menettää kannatustaan eduskuntavaaleissa.

Poliittinen asetelma kuukauden kuluttua pidettäviin eduskuntavaaleihin on keskustan kannalta vähintäänkin haastava mutta ei mahdoton. Viime päivien tapahtumat ovat oiva esimerkki tästä.

Johtavana hallituspuolueena keskusta on joutunut kantamaan vaalikauden aikana vastuuta monista itselleen epämiellyttävistä poliittisista esityksistä.

Vaikka hallituksen yhteispeli on toiminut pääosin mallikkaasti, vaikeitakin hetkiä on matkan varrelle osunut. Tätä on turha kiistää.

Ei ole suuri salaisuus, että keskustan sisällä pahaa verta on herättänyt se, että puolue on jäänyt useammin kuin kerran puolustamaan yksin hallituksen linjauksia. Näin kävi monta kertaa muun muassa nyt kaatuneen sote-uudistuksen yhteydessä.

Keskustalaisten näkövinkkelistä kokoomus seurasi liian usein katseella vierestä, kun keskusta puolusti ministereidensä johdolla hallituksen sote-linjauksia.

Yhteiseloa ei helpottanut yhtään se, että muutamat kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenet ilmoittivat avoimesti vastustavansa hallituksen sote-uudistusta.

Mielikuvaa kokoomuksen kaksilla rattailla ajamisesta vahvisti osaltaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren avoin sota hallituksen sote-uudistusta kohtaan.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että keskustalaiset eivät aina olleet varmoja kokoomuslaisten sitoutumisesta hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen.

Taitavana politiikan tekijänä ja mediaosaajana tunnettu kokoomus selvisi kuivin jaloin monista hallituskauden poliittisista väännöistä – kiitos keskustan tuulensuojan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätös hallituksen kaatamisesta on ottanut koville kokoomuksessa. Sipilän ratkaisusta yllättynyt puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi suoraan, että hän itse ei olisi päätynyt samanlaiseen ratkaisuun.

Kokoomuksen suunnasta on kuultu myös muita vastaavanlaisia näkemyksiä. Yhteistä näille näkemyksille on pettymys pääministerin toimintaan.

Kokoomuksessa oli valmistauduttu ainoastaan siihen, että eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo soten kaatumisesta puolueelle mieluisella tavalla. Toisin kävi.

Keskusta kantoi vastuuta soten eteenpäin viemisestä ryhdikkäästi niin pitkään kuin se oli mahdollista. Ihan samaa ei voi sanoa kokoomuksesta.

Kokoomuksen ulostulot paljastavat, että Sipilän päätös tuli puolueelle täydellisenä yllätyksenä.

Puolueen voivottelu keskustan itsekkäästä toiminnasta on ymmärrettävää mutta turhaa. Keskusta kantoi vastuuta soten eteenpäin viemisestä ryhdikkäästi niin pitkään kuin se oli mahdollista. Ihan samaa ei voi sanoa kokoomuksesta.

Hallituksen kaatumisen myötä kokoomukselta katosi alta tuttu ja turvallinen tuulensuoja.