Kansalaisten suhtautuminen ratkaisee, tepsivätkö liikkumisen rajoitukset

Pääkirjoitus

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesitysten kansalaisten liikkumisen rajoituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tämänkin lain teho riippuu täysin siitä, miten tunnollisesti kansalaiset sitä noudattavat.

Lain sisältö on sinällään yksinkertainen. Se antaa hallitukselle oikeuden antaa asetuksia, joilla kansalaisten liikkumista kodin ulkopuolella rajoitetaan tietyillä alueilla. Näille alueille tulisi myös pakko käyttää maskia sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Poikkeusten lista on sinällään pitkä, mutta pääperiaate on selvä. Kaikki ei-välttämätön liikkuminen kotipiirin ulkopuolella kielletään. Välttämätöntä on esimerkiksi käynti ruokakaupassa, apteekissa tai töissä, myös ulkoilla saa. Omalle kesämökille saa mennä, muttei viikoksi vuokratulle mökille.

Pääministeri Marin tiivisti lain tarkoituksen torstaina niin, että lasten synttärikutsuja ei saisi järjestää eikä kutsua ystäväpariskuntia kylään.

Jos eduskunta hyväksyy lain, poliisi valvoo sen noudattamista. On helppo nähdä, että poliisin tehtävästä tulee varsin vaikea.

Vaatisi paljon voimavaroja pysäyttää vaikkapa jokainen auto perjantaina iltapäivällä kehäkolmosen kohdalla sen tarkistamiseksi, onko autossa istuvilla laillinen syy lähteä pääkaupunkiseudulta. Selityksiä voi jokainen keksiä, eikä poliisin ole helppoa todistaa niitä vääriksi.

Lain kohtalo onkin edelleen epävarma. Ratkaisevaan asemaan nousee jälleen kerran eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Mahdollisten liikkumisrajoitusten teho riippuukin täysin siitä, miten tavalliset kansalaiset niitä noudattavat.

On syytä uskoa, että perheet pidättyvät lasten synttärikutsujen järjestämisestä ja aikuisten vieraiden kutsumisesta kylään. Laki antaa myös poliisille selkeät valtuudet komentaa julkisiin tiloihin kokoontuneet nuoret kotiinsa.

Toivottavaa on, että niin nuoret kuin vanhemmatkin pidättyisivät yksityisten kotibileiden järjestämisestä. Näiltä osin lain valvontaan osallistuvat todennäköisesti myös naapurit. Kynnys soittaa poliisille madaltuu tuntuvasti, jos liikkumisrajoitukset tulevat voimaan.

Lain valmistelu hallituksessa vaati selvästi kivuliaampaa prosessia kuin yksikään aiempi koronapäätös. Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui käyttämään paljon aikaa saadakseen kaikkien hallituspuolueiden hyväksynnän liikkumisen rajoituksille.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei vielä edes hyväksynyt lakiesitystä vaan antoi ainoastaan luvan sen tuomiseen eduskunnan käsittelyyn. Oppositiopuolueiden ensikommentit laista olivat torstaina varsin kriittisiä.

Lain kohtalo onkin edelleen epävarma. Ratkaisevaan asemaan nousee jälleen kerran eduskunnan perustuslakivaliokunta. Sen on päätettävä, onko kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvan vapaan liikkumisen rajoituksille riittävän vahvat perusteet.

Jos laki läpäisee eduskunnan, on syytä toivoa, että kansalaiset sitä noudattavat. Hallituksen tarkoitus on kuitenkin hyvä, mikä tahtoo helposti unohtua kriittisessä keskustelussa.

Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Mitä tiukempia nyt ollaan, sen vapaampi kesästä tulee.