Kaikkonen ja Kulmuni lähtevät tasatilanteesta kenttäkiertueelle

Pääkirjoitus

Lauantaina se vihdoin alkaa, keskustan puheenjohtajaehdokkaiden kenttäkierros. Ensimmäiset tilaisuudet järjestetään Rovaniemellä ja Ylitorniolla.

Pohjoisesta laskeudutaan kohti etelää niin, että viimeinen tilaisuus pidetään Helsingissä 3. syyskuuta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni lähtevät kierrokselle hyvin tasaväkisistä asetelmista. Tästä kertovat niin puolueaktiivien kuin suuren yleisönkin piirissä tehdyt kyselyt.

Maaseudun Tulevaisuus mittasi tällä viikolla ehdokkaiden suosiota tuhannen hengen gallupilla. Suuren yleisön keskuudessa Kaikkonen oli suositumpi, mutta keskustan kannattajien voimasuhteet olivat käytännössä tasan.

Kaikkosen valintaa toivoi 41 prosenttia ja Kulmunin valintaa 40 prosenttia keskustan kannattajista.

Tulos vastaa keskustan puolue-elinten jäsenille tehtyjen kyselyjen tuloksia.

Tänään on täysin mahdoton ennustaa vaalin lopputulosta.

Suurelle yleisölle tehdyt gallupit eivät ratkaise vaalin tulosta, eivät myöskään puolueen päätöselinten jäsenille tehdyt kyselyt.

Vaalin ratkaisevat viralliset edustajat Kouvolan puoluekokouksessa 7. syyskuuta. Tänään on täysin mahdoton ennustaa vaalin lopputulosta.

Hyvin suuri osa puoluekokousedustajista ei ole vielä päättänyt, kumpaa äänestää. Todennäköisesti jopa enemmistö heistä alkaa vasta näinä päivinä tosissaan miettiä, kumman nimen lappuunsa kirjoittaa.

Tässä he poikkeavat puolue-elinten jäsenistä, jotka ovat voineet tutustua ehdokkaisiin jo pidemmän ajan kuluessa.

Maakuntakierroksella onkin varsin suuri merkitys.

Jos Kouvolaan asti mennään yhtä tasaväkisinä, vaalin lopputuloksen voi ratkaista Kaikkosen ja Kulmunin esiintyminen kokouspaikalla.

Kaikkien kokoukseen lähtevien kannattaisi nyt hyödyntää ehdokkaiden maakuntakiertuetta. Tiedot väittelyiden paikoista ja päivämääristä löytyvät esimerkiksi keskustan sivuilta.

Maakuntakierros on omiaan kasvattamaan mielenkiintoa keskustaa kohtaan. Toivottavasti se näkyy myös Kouvolan kokouksen osanottajamäärässä.

Puolueen puheenjohtaja vaihtui edellisen kerran Rovaniemellä 2012. Ratkaisukierroksella Juha Sipilä voitti Tuomo Puumalan äänin 1253–872. Vaaliuurniin jätettiin siis yhteensä 2 123 hyväksyttyä äänestyslippua.

Vähintään tämän verran äänestäjiä luulisi nytkin tulevan uutta puheenjohtajaa valitsemaan. Onhan Kouvola vielä suurimmalle osalle edustajia lähempänä kuin Rovaniemi.