Kaikkien pitää saada kampanjoida rauhassa

Pääkirjoitus

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnistynyt ja varsinaiseen vaalipäiväänkin on aikaa enää pari viikkoa. Koronan hellittäessä kampanjat ovat pääsemässä kunnolla käyntiin, ja valitettavasti niihin liittyviä lieveilmiöitäkin on alkanut esiintyä.

Tähän mennessä räikein tapaus sattui viime keskiviikkona Keravalla. Nuorehko mies tönäisi alikulkutunnelissa vasemmistoliiton naisehdokasta ja heitti hänen vaalilehtensä vesilammikkoon. Ehdokkaan mukaan mies mutisi, että perussuomalaiset ovat hänen mielestään ainoa oikea puolue.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus. Toivottavasti häirikkö saadaan kiinni ja tuomiolle. Kaikkien laillisten puolueiden ja niiden ehdokkaiden on saatava kampanjoida rauhassa.

Sekin on todettava, ettei perussuomalaisten nouseminen esiin tässä yhteydessä yllätä. Puolue on itse kärsinyt häiriköinnistä ja toisaalta sen kannattajat ovat syyllistyneet häiriköintiin.

Perussuomalaisten kannattaisikin teroittaa kannattajilleen, että aggressiiviset muiden puolueiden ehdokkaiden vaientamisyritykset eivät kuulu kansanvaltaan.

Monet valtuutetut ovat kokeneet epäasiallista kohtelua erityisesti sosiaalisessa mediassa, ja vielä useammat pelkäävät ehdokkaaksi asettumista samasta syystä.

KERAVAN tapaus vahvistaa tuoreiden tutkimusten sanomaa. Monet valtuutetut ovat kokeneet epäasiallista kohtelua erityisesti sosiaalisessa mediassa, ja vielä useammat pelkäävät ehdokkaaksi asettumista samasta syystä.

Toinenkin tuttu lieveilmiö on ehtinyt nousta esiin. Ehdokaslistojen jättämisen jälkeen tiedotusvälineet ovat löytäneet kaikista puolueista ehdokkaita, joilla on jokin tuore rikostuomio.

Tiedotusvälineiden syyttävä sormi kohdistuu näissä tapauksissa yleensä puolueisiin, jotka ovat kelpuuttaneet tällaisia ehdokkaita listoilleen. Osoite on sikäli väärä, että puolueilla ei ole käytännössä mahdollisuuksia selvittää ehdokkaan rikostaustaa, ellei tämä itse siitä kerro.

Lainsäädäntö antaa vain hyvin rajallisia mahdollisuuksia ihmisten rikostaustan tutkimiseen. Esimerkiksi työantajilla on oikeus saada tieto siitä, onko lasten kanssa työhön pyrkivällä työnhakijalla kontollaan lapsiin kohdistuvia rikoksia.

PUOLUEILLA ei ole oikeutta tällaisia tietoja saada, joten ne joutuvat luottamaan vain ehdokkaiden omiin vakuutuksiin. Tiedotusvälineet ovat saaneet tietonsa tutkimalla julkisia tuomiorekistereitä. Olisi kohtuutonta edellyttää samanlaista urakkaa jokaisen puolueen jokaiselta kunnallisjärjestöltä.

Ongelma keskittyy yleensä suuriin kuntiin. Pienillä paikkakunnilla ihmisten taustat tunnetaan yleensä paremmin.

Ilmiö kertoo myös puolueiden heikentymisestä. Varsinkin suurissa kunnissa monien puolueiden listoille pyrkii uusia ihmisiä, joista ei ole ennen kuultukaan. Seula ei voi olla kovin tiheä, jos listat halutaan täyteen.

Uusien ihmisten tulo ehdokkaiksi on sinänsä terve ilmiö, sillä kansanvallassa tarvitaan verenvaihtoa. Mutta omat hyvät puolensa oli vanhoilla hyvillä ajoillakin, jolloin kuntavaaliehdokkuuskin vaati pitkäaikaista toimintaa puolueen riveissä.