Jos maskisuositus tulee, sitä on syytä noudattaa

Suurin osa suomalaisista on palannut tai palaa lähiviikkoina takaisin töihin tai kouluun. Samaan aikaan terveysviranomaisten pelot koronakriisin toisesta aallosta ovat lisääntyneet.

Huoli ei ole turha. Koronakriisin toinen aalto on arkipäivää Etelä- ja Pohjois-Amerikan lisäksi myös monissa Euroopan maissa.  Sama kehitys on valitettavasti mahdollinen myös Suomessa.

Koronakriisin ensimmäinen vaihe hoidettiin Suomessa esimerkillisen hyvin. Hallituksen ja viranomaisten ankarien päätösten ansiosta koronaviruksen leviäminen saatiin eristettyä nopeasti ja tehokkaasti.

Koronavirusepidemia taltuttamisessa keskeisessä roolissa olivat kansalaiset. Jos he eivät olisi noudattaneet viranomaisten antamia määräyksiä niin säntillisesti, seuraukset olisivat olleet paljon pahemmat.

Koronavirustilanne on Suomessa tällä hetkellä hyvä. Vaikka tartuntamäärät ovat pienoisessa kasvussa, tilanne on täysin viranomaisten kontrollissa. Maailmalta tulevat esimerkit kannustavat kuitenkin valmistautumaan myös huonompaan vaihtoehtoon.

Suomessa ei ole otettu toistaiseksi käyttöön maskipakkoa toisin kuin monissa muissa maissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositus on, että kasvomaskia voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Tästä huolimatta kasvomaskeja näkyy katukuvassa erittäin vähän.

Tähän on tulossa mahdollisesti muutos jo ensi viikolla. THL:n johto on puhunut vahvasti sen puolesta, että viranomaiset suosittaisivat kasvomaskin käyttöä julkisessa liikenteessä ja julkisilla paikoilla. Näin tehdään mahdollisesti jo ensi viikolla, jos tartuntojen määrä lähtee kasvuun.

Terveysviranomaisten mukaan kasvomaskien käyttämisellä pystytään ehkäisemään tehokkaasti mahdollista toista aaltoa.

Jos kasvomaskien käytöllä pystytään estämään koronan toinen aalto, niiden käyttämisen ei luulisi olevan ylitsepääsemättömään vaikeaa kenellekään.

THL:n lausunnot ovat saaneet suomalaiset liikkeelle. Kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet ennätysvauhdilla kasvomaskeista.

Ostoryntäys kertoo, että kansalaiset suhtautuvat vakavasti viranomaisten suosituksiin ja ohjeistuksiin. Hyvä niin.

Jos kasvomaskien käytöllä pystytään estämään koronan toinen aalto, niiden käyttämisen ei luulisi olevan ylitsepääsemättömään vaikeaa kenellekään. Maskisuosituksen hintalappu on minimaalinen verrattuna siihen vaihtoehtoon, että Suomi jouduttaisiin kevään tapaan sulkemaan kokonaan.

Tärkeintä on, että viranomaisten ja päättäjien viestit eivät ole ristiriidassa keskenään. Pahinta on, jos terveysviranomaiset ja keskeisten päättäjien näkemykset esimerkiksi kasvomaskien käytöstä poikkeaisivat toisistaan.