Joko hallituksen työn arvo alkaa näkyä kannatusluvuissa?
Jokohan Juha Sipilän hallituksen toimet Suomen talouden kuntoonpanossa alkavat näkyä myönteisenä käänteenä hallituksen kannatusluvuissa?
Tätä voi ainakin ounastella Helsingin Sanomien maanantaina (4.7.) julkaiseman mielipidetiedustelun perusteella.
Sen mukaan hallituksen suosion lasku on pysähtynyt, ja hallitusta kritisoivien määrä on hieman pienentynyt.
Pääministeri Juha Sipilä on selvästi suositumpi kuin hänen hallituksensa. 39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Sipilä on onnistunut tehtävissään joko hyvin (4 %) tai melko hyvin (35 %).
Niitä, jotka sanovat Sipilän onnistuneen melko huonosti tai erittäin huonosti, on vähemmän, yhteensä 33 prosenttia.
Sipilän arvostus on kasvanut. Hän on myös selvästi suositumpi kuin Timo Soini ja Alexander Stubb. Silti myös Soinin ja Stubbin arviot olivat hiukan parantuneet.
HS-gallup on varmasti hallitukselle ja hallituspuolueille mieleen.
HS-gallup on varmasti hallitukselle ja hallituspuolueille mieleen. Leikkausten ja säästöpäätösten tiedettiin vaikuttavan kannatuslukuihin, mutta yhtä lailla on tiedetty, että niitä on ollut pakko tehdä.
Kannatusluvuista välittämättä.
Nyt näyttäisi siltä, että kansalaisilta alkaa tulla yhä enemmän ymmärrystä hallituksen tekemisille.
Tutkimusajankohtaan osui kilpailukykysopimuksen syntyminen. Se oli Sipilän ja hallituksen suurhanke, joka kovan uurastuksen jälkeen saatiin onnellisesti maaliin. Sekin on voinut vaikuttaa myönteiseen suuntaan.
Hallituksen onnistumista voi peilata myös opposition suosiolukuihin. Nekään eivät ole huippuluokkaa, vaikka meteliä on kyllä ollut.
Opposition numeroista on syytä panna merkille kaksi seikkaa. Ensiksi: vihreät ovat onnistuneet paremmin kuin suurin oppositiopuolue SDP. Ja toiseksi: yleisin arvio oppositiopuolueille oli ”ei hyvä eikä huono”.
Kovin korkealle eivät kansalaiset opposition toimintaa noteeraa .
Hallituspuolueiden kellokkaat ovat rauhoitelleet kannattajiaan muistuttamalla siitä, että vaaleihin on vielä melkein kolme vuotta, ja että hallituksen työn hedelmät alkavat ennen pitkää näkyä myös gallupeissa.
Tätä ennustusta ei ole mitään syytä muuttaa.