Jokainen hukkumiskuolema on liikaa

Pääkirjoitus

Suomessa on hukkunut tänä vuonna parikymmentä ihmistä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tähän mennessä on kirjattu 70 hukkumiskuolemaa, ja tällä menolla uhrien määrä saattaa nousta yli sadan vuoden aikana.

Lämpimät säät houkuttavat ihmisiä rannoille ja vesille.

Hukkumiskuolemien määrän kasvua selittävät osittain luonnonolosuhteet. Vesistöjen jäätilanne oli tänä vuonna heikompi kuin vuosi sitten, ja sen seurauksena heikkoihin jäihin menehtyi enemmän ihmisiä.

Koronaepidemiakin synkisti keväällä tilastoja sen vuoksi, että ihmiset liikkuivat enemmän luonnossa.

Lämpimät säät ovat sitten kesällä houkutelleet ihmisiä rannoille.

Hukkuneista 75 prosenttia on miehiä, ja alkoholi on ollut osasyyllinen joka toisessa tapauksessa. Vesiliikenteessä alkoholin osuus nousee jopa 80 prosenttiin kuolemantapauksista.

Miesten riskikäyttäytyminen näkyy valitettavan selvästi tilastoissa.

Suomen uimaopetus– ja hengenpelastusliiton edustaja muistuttaakin, että alkoholi ei kuulu uimisen, veneilyn tai kalastamisen yhteyteen (Helsingin Sanomat 20.7.).

Ensimmäiseksi pitää korostaa jokaisen vastuuta paitsi itsestä myös kavereista.

Jokainen hukkumiskuolema on liikaa. Surullisinta on, että suurin osa tapauksista voitaisiin estää aivan yksinkertaisilla keinoilla.

Tutkimusten mukaan pelastusliivien käyttö olisi estänyt jopa neljä viidestä hukkumiskuolemasta.

Synkkien lukujen takaa löytyy aina yhtä ihmistä ja perhettä koskeva tragedia. Siksi kannattaa tehdä kaikki voitava näiden tapausten vähentämiseksi.

Ensimmäiseksi pitää korostaa jokaisen vastuuta paitsi itsestä myös kavereista.

Jokaisessa vene- ja rantaporukassa tarvittaisiin vähintään yksi vastuuhenkilö, joka valvoo pelastusliivien käyttöä tai huolehtii, ettei uimasille lähdetä päihtyneenä.

Uimarantojen valvontaa on jo tehostettu. Ongelmana on, että rannoille mennään myöhemmin illalla, jolloin valvojien työaika on jo päättynyt. Valistustakin tarvitaan. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää suurimpaan riskiryhmään eli miespuoliseen väestöön. Sen tavoittamiseen pitää etsiä uusia keinoja ja kanavia.