Hallitusohjelma on hyvä lähtökohta yhteistyölle

Pääkirjoitus

Kansanedustajat Hannu Hoskonen (kesk.) ja Mari Holopainen (vihr.) keskustelivat tiistaiaamuna Ylen ykkösaamussa kaivoslain uudistamisen tarpeista. Näkemykset olivat varsin kaukana toisistaan.

Kuuntelijalle tuli mieleen kysymys, että mihin sitä oppositiota tarvitaan jos hallituspuolueet ovat näin erimielisiä.

Holopaisen mielestä nykyinen kaivoslaki on kirjoitettu täysin kaivosteollisuuden ehdoilla ja vaati lakiin useita kiristyksiä ympäristönsuojelun näkökulmasta.

Hoskonen muistutti kaivannais- ja metalliteollisuuden työpaikoista, jotka olisivat vaarassa, jos kaivostoiminta lopetettaisiin Suomessa. Siitä tulisi hänen mielestään puoli miljoonaa työtöntä lisää.

Hoskonen kyseli, ketkä kansanedustajat menisivät jakelemaan irtisanomislappuja työttömäksi joutuneille.

Holopainen torjui väitteet elinkeinotoiminnan vaikeuttamisesta ja muistutti, että kaivokset voivat olla haitallisia esimerkiksi matkailulle.

”Keskustelu” kääntyi päällepuhumiseksi, jota juontaja ei tahtonut saada kuriin.

Rinteen viiden puolueen hallituksen yhteiselosta ei tule yhtä auvoisaa mitä nähtiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkutaipaleella.

Tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan Antti Rinteen (sd.) hallituksen aikana. Keskusta ja vihreät ovat olleet jo monta kertaa tukkanuottasilla esimerkiksi sellutehtaiden rakennushankkeista.

Tällä kertaa keskustelua kärjisti vielä Hoskosen retoriikka, joka on tunnetusti varsin värikästä. Hän hallitsee myös liioittelun taidon, mistä väite puolen miljoonan työpaikan menetyksen uhasta on hyvä esimerkki.

Rinteen viiden puolueen hallituksen yhteiselosta ei tule yhtä auvoisaa mitä nähtiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkutaipaleella. On hyväkin, että puolueiden profiilit nousevat nyt selkeästi esiin.

Jonkun sortin sopu hallituksesta olisi kuitenkin hyvä välittyä ulospäin. Hyvä alku olisi se, että pitkää ja perusteellista hallitusohjelmaa luettaisiin suunnilleen samalla tavalla.

Esimerkiksi kaivosteollisuudesta hallitusohjelmassa on varsin tasapainoinen linjaus. Siinä luvataan turvata niin ympäristönsuojelu kuin kaivosteollisuuden toimintaedellytykset paikallisen väestön vaikutusmahdollisuuksia unohtamatta.