Hallitus teki sen, mitä valtio voi tehdä koronaviruksen torjumiseksi

Pääkirjoitus

Maan hallitus ilmoitti maanantaina erittäin kovista toimista koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Käytännössä koko Suomi suljetaan muutaman viikon ajaksi lasten päiväkoteja lukuunottamatta.

Maanantain päätöksiä voidaan pitää jopa historiallisina. Hallitus ja tasavallan presidentti sopivat valmiuslain käyttöönotosta. Muodolliset päätökset asiasta tehdään tiistaina, minkä jälkeen eduskunnan pitää vielä hyväksyä lain soveltaminen.

Valmislaki antaa mahdollisuuden rajoittaa monin tavoin kansalaisten perusoikeuksia, eikä sitä ole koskaan aiemmin Suomessa sovellettu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) maanantaina illansuussa esittelemät linjaukset merkitsevät käytännössä suomalaisen yhteiskunnan hiljentymistä varsin dramaattisella tavalla.

Viime viikolla hallitus suositti yli 500 hengen väenkokousten perumista. Nyt raja vedetään kymmeneen henkeen. Sitä suuremmat tilaisuudet pitää peruuttaa.

Hallitus valmistelee myös Suomen rajojen sulkemista tavaraliikennettä lukuunottamatta.

Koulut ja kaikki muut oppilaitokset suljetaan yliopistoja myöten. Ainoa poikkeus koskee peruskoulun alimpia luokkia. Kriittisissä tehtävissä toimivien vanhempien lapsille pyritään järjestämään opetus koulussa.

Kiinni menevät myös kaikki keskeiset kulttuurilaitokset ja urheilutilat kuten uimahallit.

Toimien tarkoituksena on ennen muuta niiden kansalaisten suojelu, joilla koronavirus voi olla kohtalokas.

Vaaravyöhykkeessä ovat ennen muuta vanhukset. Siksi yli 70-vuotiaat määrättiin käytännössä karanteeniin koteihinsa. Vierailut vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa kielletään.

Vain päiväkodit pyritään pitämään toiminnassa, jotta elintärkeää hoitotyötä tekevät ammattilaiset voisivat käydä jatkossakin töissä. Jos he joutuisivat jäämään kotiin hoitamaan lapsia, terveydenhuolto ei kykenisi hoitamaan virusepidemiaa.

Päiväkoteja koskeva poikkeus kertoo mielenkiintoisella tavalla yhteiskunnan palveluiden todellisesta tärkeysjärjestyksestä.

Marin ilmoitti, että hallitus keskittyy nyt olemassaolevien työpaikkojen turvaamiseen. Näin hän heitti käytännössä hallitusohjelman sivuun kuten entinen pääministeri Esko Aho esitti viikonvaihteessa.

Suomen sulkeminen aiheuttaa vakavia vaikeuksia tuhansille yrityksille. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni esittelikin maanantaina yhteensä viiden miljardin euron tukipaketin yritysten auttamiseksi.

Finnveran rahoitusvaltuuksia nostetaan parilla miljardilla eurolla, ja valtion eläkerahasto ostaa yrityslainoja miljardin edestä. Lisäksi verojen ja eläkemaksujen tilityksiä voidaan siirtää.

Kulmuni vetosi myös kansalaisiin yritysten ahdingon helpottamiseksi. Hän kannusti käyttämään yritysten palveluja tässäkin tilanteessa.

Hallitus kutsuu myös työmarkkinajärjestöt koolle pohtimaan muuttuneen taloustilanteen vaatimia toimia. Listalla ovat niin työelämän joustot kuin niin sanottujen EMU-puskureiden käyttöönottokin.

Järjestöt ovat jo ilmoittaneet valmiutensa yhteisiin talkoisiin.

Maanantain päätösten dramaattisuutta alleviivaa pääministeri Sanna Marinin ilmoitus tiedotustilaisuuden loppupuolella. Hän viittasi hallitusohjelman tavoitteeseen lisätä työpaikkoja 30 000 hengellä jo tämän vuoden aikana tehtävillä päätöksillä.

Marin ilmoitti, että hallitus keskittyy nyt olemassaolevien työpaikkojen turvaamiseen. Näin hän heitti käytännössä hallitusohjelman sivuun kuten entinen pääministeri Esko Aho esitti viikonvaihteessa.

Hallitus teki maanantaina sen, mitä valtiovalta voi tehdä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Kansalaisten, yritysten ja muun yhteiskunnan on nyt tehtävä oma osansa yhteisissä talkoissa. Sosiaaalisen elämän rajoitukset pitää ottaa tosissaan.