Hallitus ei voi antaa periksi metsäkiistassa

Pääkirjoitus

Suomen hallitus ei ole vielä muodostanut kantaansa Euroopan unionin taksonomiasäädökseen eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmään. Järjestelmän tavoitteena on edistää EU-maiden siirtymistä vähähiiliseen talouteen.

EU:n pyrkimys vähähiilisestä yhteiskunnasta on hyvä ja kannatettava. Sen synnyttämä byrokratia suomalaisille metsänomistajille, joita on noin 600 000, on kuitenkin kohtuuton.

Metsätaloudelle asetetut vaatimukset eivät ole vähäisiä. Yli 13 hehtaarin tilojen on laadittava oma ilmastohyötyanalyysi. Vaikka metsänomistajille toiminta on vapaaehtoista, se on heille käytännössä pakollista, jos he myyvät puuta isoille metsäteollisuusyrityksille.

EU:n metsäisille jäsenmaille tällaiset vaatimukset ovat myrkkyä. Tästä syystä muun muassa Ruotsi on ilmoittanut vastustavansa esitystä.

KESKUSTA vastustaa avoimesti metsätaloutta kuristavaa esitystä. Vasemmistoliitto ja vihreät sen sijaan tukevat EU:n taksonomiaesitystä.

Päähallituspuolue Sdp ei syystä tai toisesta ole vielä kertonut omaa kantaansa. Sdp:n hiljaiselon takia hallituksella ei ole vielä yhteistä näkemystä.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko on sanonut suoraan, että keskusta ei tule hyväksymään EU-komission esitystä missään tilanteessa. Oli hallituksen kanta mikä tahansa, keskusta tulee äänestämään eduskunnassa komission esitystä vastaan.

Saarikon mukaan EU-maissa ei ymmärretä, että metsät eivät ole Suomessa kansallisomaisuutta. Keskustan puheenjohtaja pelkääkin, että EU-byrokratian lisääntyminen johtaa ajan myötä metsänomistuksen keskittymiseen.

Hallituksen vitkuttelu Suomelle tärkeässä asiassa ei ainakaan paranna hallituspuolueiden jo ennestään huonoja välejä. Yhteisen linjan puuttuminen näyttää huonolta myös ulospäin.

HALLITUKSEN vitkuttelu Suomelle tärkeässä asiassa ei ainakaan paranna hallituspuolueiden jo ennestään huonoja välejä. Yhteisen linjan puuttuminen näyttää huonolta myös ulospäin.

Suomen on uskallettava puolustaa itselleen elintärkeissä asioissa Euroopan unionissa. Niin tekevät muutkin EU-maat.

Suomella ja Ruotsilla, jotka ovat EU:n ilmastopolitiikan kärkimaita, on oikeus ja velvollisuus kertoa oman mielipiteensä taksonomiaesityksestä.

Suomi ei voi olla äänetön yhtiökumppani, joka hyväksyy mukisematta kaikki esitykset. Jotta tulisi paremmin kuulluksi, on osattava olla myös eri mieltä.

RATKAISUN avaimet ovat nyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) käsissä. Hänen tehtävänä on löytää yhteisymmärrys hallituspuolueiden välille.

Ensimmäiseksi Marinin pitää kertoa, mikä on Sdp:n kanta EU:n taksonomiaesitykseen. Tällä hetkellä sitä ei tiedä kukaan. Se jos mikä on kummallista.